Vnitřní tuk ohrožuje vaše zdraví

Tuk uložený v oblasti břicha silně zatěžuje organismus a často je příčinou cukrovky, vysokého krevního tlaku a vysoké hladiny cholesterolu. Stoupá hladina triglycerinu a „špatného” LDL-cholesterolu a zároveň se snižuje hladina „dobrého” HDL-cholesterolu.

Poodhalené břicho

Vnitřní tuk a nadváha

Nadváha je příčinou velkého množství různých nemocí, především nemocí krevního oběhu a cukrovky. Vznik těchto nemocí ale není závislý pouze na množství tělesného tuku. Mnohem důležitějším faktorem může být jeho rozpoložení. Lidé, kterým se tuk ukládá v oblasti hýždí, boků a stehen, jsou méně ohrožení než lidé, jimž se tuk ukládá v oblasti břicha. Zvětšující se obvod břicha je znamením, které varuje před ohrožením orgánů hromadícím se tukem.

Vnitřní tuk - tuk uložený v oblasti břicha

Vnitřní tuk má jiné složení než tuk, který se ukládá na hýždích, bocích a stehnech. Tento tuk v oblasti břicha produkuje například mnohem více tukových látek, které se v játrech mění na jiné tuky. Tuk uložený v oblasti břicha silně zatěžuje organismus a často je příčinou cukrovky, vysokého krevního tlaku a vysoké hladiny cholesterolu. Stoupá hladina triglycerínu a „špatného” LDL-cholesterolu, který zapříčiňuje kornatění cév, a zároveň se snižuje hladina „dobrého” HDL-cholesterolu.

Následky velkého množství vnitřního tuku

Následkem velkého množství vnitřního tuku v organismu dochází ke vzniku usazenin na vnitřních stěnách žil, zužuje se jejich průtok a zhoršuje se zásobování orgánů výživnými látkami a kyslíkem. Pokud se v užší části žíly vytvoří krevní sraženina nebo pokud se uvolní krevní usazenina, dojde k ucpání cévy. Zásobování je přerušeno, následkem čehož orgán odumírá. V srdci nastává infarkt, v mozku mrtvice. S rostoucím tukem v oblasti břicha tedy roste riziko civilizačních chorob.

Měření pasu je dobrým ukazatelem a indikátorem

Obvod břicha je dobrý ukazatel množství vnitřního tuku a také indikátorem možného rizika infarktu. Výrazně větší riziko hrozí ženám, které mají v pase více než 88 centimetrů a můžům, kteří mají více než 102 centimetrů. Ideální obvod by neměl přesáhnout 80 centimetrů u žen a 94 centimetrů u může.

Jak si změřit pas - krok za krokem

  1. Obvod břicha zjišťujte ve stoje a přímo na kůži, bez oblečení.
  2. Měřte se krejčovským metrem uprostřed mezi spodními žebry a pánví.
  3. Metr veďte v rovné línii mezi těmito dvěma body kolem celého trupu.
  4. Vydechněte a změřte se.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies