Víte, co jíte? Čtěte si obaly potravin!

Možná byste se divili, co vše mohou vaše oblíbené potraviny obsahovat. Tkáně obroušených drůbežích kostí (často i rozemleté kosti), vepřová želatina, škrob, nepřeberné množství tuků...a tak bychom mohli pokračovat do nekonečna. Víte, co opravdu jíte?
Příbor se lžící

Kvalita versus kvantita

V dnešní době je velmi dobře známo, že více než o kvalitu, jde výrobcům zboží o kvantitu. Tak je tomu i v potravinářském průmyslu. Co si budeme povídat - mnozí výrobci se snaží potraviny „ošidit“, aby za co nejnižší výrobní náklady, vyrobili co největší množství daného produktu, který následně na trhu prodají za rozumnou cenu.

 

Samozřejmě spoléhají na naivitu kupujících, kteří při rozumné ceně koupí zboží více. Bohužel proti tomu nic dělat nemůžeme, protože výrobci jednají v rámci právních norem.

Zajímavosti o potravinách

Víte, co obsahují naše oblíbené potraviny? Níže se to dozvíte!

Čokoláda

Není čokoláda, jako čokoláda. Pokud si koupíte tabulku čokolády za dvacet korun a myslíte si, co to nemáte za dobrotu, tak jste na omylu. Levné čokolády jsou pouhé náhražky, které obsahují velké množství tuku, cukrů a aromatických náhražek. Za opravdu kvalitní čokoládu si musíte zkrátka připlatit.

Párky

Kdo z nás by tuto „pochoutku“ neznal… Víte ovšem, z čeho jsou párky vyrobeny? Tkáně obroušených drůbežích kostí (často i rozemleté kosti) a mnohé další „chutné“ náhražky – ano, přesně to tvoří oblíbenou pochoutku mnohých Čechů.

Jogurty – s mlékem nebo bez?

Takový „opravdový“ jahodový jogurt je pochoutka, ovšem levný "jahodový jogurt" už je trochu z jiného soudku. Aby výrobci ušetřili náklady na výrobu, nevyrábějí jogurty z mléka, ale ze syrovátky zahuštěné vepřovou želatinou a škrobem. Krásnou „červenou“ barvu jogurtům dodává výtažek z červené řepy, doplněný o ovocnou složkou z aromatizované jablečné dřeně. Zkrátka „jogurt“ bez mléka a jahod.

Zajímejte se o to, co jíte!

Sýry, pečivo, med, šlehačka, salámy, kečup, želé bonbóny… a tak bychom mohli pokračovat do nekonečna. Předtím, než si něco koupíte, přečtěte si složení dané potraviny. Dejte přednost kvalitě, před kvantitou. Složení některých „falešných“ potravin vám může uškodit.

Pozor na potraviny ze zahraničí

Pozornost byste měli věnovat i potravinám, které jsou k nám dovezeny ze zahraničí. Na ty totiž kupodivu nejsou uplatňovány tak tvrdé předpisy, jak na výrobky domácí. Některé zahraniční potraviny pro jistotu ani své složení neuvádějí, těm se proto raději z daleka vyhněte!

Víte, že:

  • červená paprika se dříve nastavovala jemným práškem z červených cihel?
  • káva bývala falšována mletými fíky?
  • cukrovinky se obarvovaly jedovatými sloučeninami mědí, olova a dalších kovů?
  • mouka se nastavovala sádrou a nebo křídou?
  • do těsta na chleba se dříve přidával jemně umletý písek a nebo piliny?
  • želé obsahuje mleté prasečí kosti?

Další zajímavosti z rubriky

Gerontooblek aneb Na pár minut starcem...

Lidské mutace - mohou za to geny?

Sběratelství - co vše se dá sbírat?

Jak mluví lidé po celém světě?

Kuriózní lidské fobie

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies