Vietnam – poznejte zemi našich trhovců

Tuto exotickou destinaci výrazně ovlivnil totalitní režim a s ním spojené dlouhodobé nepokoje. Turistickému ruchu se otevřela teprve nedávno, a proto zde můžete objevit nepoznanou orientální krásu. Dovolená uprostřed tropické přírody, neobvyklých vůní a mravů.

Lidé jedoucí na skútrech

Krvavé dějiny

Země si prošla tisíciletou čínskou nadvládou, ale nejznámější je díky konfliktům se Západem. V průběhu koloniální vlády se v zemi vytvořila různá antikolonialistická hnutí, ze kterých byli nejúspěšnější komunisté. Tehdy se zrodil kult Ho Či Mina, který přetrval dodnes. Před tyranskou vládou Ngo Dinh Diema vznikla Národní osvobozenecká garda, známá jako Vietkong (zkratka pro vietnamského komunistu), která chtěla Jižní Vietnam „osvobodit“ od Diema. S tím započala válka Severního Vietnamu proti Jižnímu, do které byli zapleteni i Američané, jenž chtěli zabránit komunistické expanzi. Incidentem v Tonkinském zálivu, při kterém Vietnam útočil na americké torpédoborce, započalo bombardování Severního Vietnamu americkou armádou. Úmorné boje trvaly do roku 1973, kdy byla podepsána mírová dohoda v Paříži. Znamenalo to stažení amerických vojáků z území Vietnamu, ale válka pokračovala dál pouze bez jejich účasti. Sjednocení Severního a Jižního Vietnamu formální cestou došlo až po dalších třech letech.

Vietnam současnosti

Vietnamská socialistická republika leží v jihovýchodní Asii a z východní strany je lemována Jihočínským mořem. Čína, Laos a Kambodža jsou jeho sousedními státy. Vietnam se s více jak 83 mil. obyvatel řadí do první 15 nejlidnatějších států světa. V hospodářství je produkována především rýže a káva. Hlavním městem je Hanoj. Úředním jazykem je vietnamština, ale i čínština, francouzština i angličtina. Stále zde vládne komunismus, který svým obyvatelům dává možnost volby v oblasti vydělávání peněz. Za to je přísný zákaz jakékoliv iniciativy do politiky státu. Z hlediska náboženství je zde nejčastější vírou buddhismus, ale také čínský filozofický směr konfucianismus. Také se můžete setkat s inklinací ke zbylým světovým náboženstvím, plus sekty Cao Dai a Hoa Hao. V posledních letech byl Vietnam znám hlavně v souvislosti s onemocněním SARS a ptačí chřipkou, což vyvolalo pokles v turistickém odvětví. Ale vietnamské zdravotnictví nelenilo a s epidemiemi se rychle vypořádalo a tak se dnes opět těší turistické popularitě.

Země workoholiků

Vietnamce lze přirovnat pracovitostí k pilným mravencům. Pokud člověk dlouho spí a nevstane již v 5 hodin ráno, tak je to znakem počínajícího onemocnění. Styl a způsob života se odvíjí od rodiny, víry a zemědělství či jiné práce. Nepociťují a nedokáží pochopit potřebu osobního prostoru. Nesmíte se divit, když si k vám v lůžkovém vlaku bez ostychu sednou na lůžko, na kterém zrovna ležíte. Ženy ve Vietnamu nemají právo cokoliv rozhodovat a často jsou to právě ony, kdo vykonává těžkou fyzickou práci. Toto se týká především venkovských obyvatel, poněvadž ve velkých městech se situace velmi rychle mění. Zachovat si prestiž je pro Vietnamce nejzásadnější věcí vůbec, její udržení rodinu často přivede až na pokraj krachu. Typickým příkladem může být pořádání svatby, třebaže je rodina sebevíce chudá, tak svatební hostinu vystrojí velkolepě bez ohledu na rodinný rozpočet.

Je libo psí závitky?

Pokud se rozhodnete navštívit tuto zemi, tak si nesmíte nechat ujít typické gastronomické umění vietnamské kuchyně. Nejtradičnějším pokrmem jsou jarní závitky a rýžové nudle „pho“, které se zde konzumují téměř nepřetržitě. Vynikající jsou i tamní mořské speciality, ale i ovoce a zelenina, které hrají rovněž podstatnou roli ve vietnamské stravě. Pokud jste experimentujícími gurmány můžete zkusit netradiční pokrmy, které Vietnam nabízí, jako například kachní embrya, hadí krev, psí maso, různé druhy brouků a červů. Zkrátka Vietnamci sní prakticky vše, co se hýbe. K tomu dostanete hůlky a lžíci, pozor na odkládání hůlek – ty nesmí přesahovat okraj misky či talíře, přináší to smůlu. Jestliže vystihnete správnou dobu, tak můžete natrefit na oslavu různých svátků a festivalů, které sebou nesou mnoho zajímavostí a netradičních zážitků.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies