Vidí vaše dítě dobře?

V dnešním článku se zaměříme na nejčastější zrakové vady dětí. Víte, jestli vaše dítě vidí dobře? Pokud si nejste zcela jisti, můžete vyzkoušet některou z následujících rad.
Děti v modré vaničce

Zrak je jeden z nejdůležitějších lidských smyslů

V dnešním článku se zaměříme především na zrak a na to, jak správně a dobře zjistit, jestli vaše dítě dobře vidí. Každý si určitě řekne, že nejjednodušší způsob je zajít k doktorovi. Ovšem existuje i jiná metoda, kterou zvládne každý doma.

Rodiče jistě ocení naše rady

Jak můžeme u svého malého dítěte zjistit, zda-li se mu jeho zrak nehorší a jestli vidí dobře bez toho, aniž bychom museli navštívit očního lékaře? Postup není nijak složitý. Stačí, aby se dítě naučilo poznávat a pojmenovávat různé obrázky. Na obrázcích však nesmí být nijak složitý motiv, aby bylo jasné, co nám má dítě říct.

 

Je dobré použít třeba domeček, letadlo, koníčka a podobné. Náš jediný úkol je potom tyto obrázky zmenšit, aby měly rozměr zhruba centimetr na centimetr. Tyto miniaturní obrázky dítěti ukazujeme a střídavě mu zakrýváme pravé a levé oko.

 

Pokud dítě nereaguje tak, jak by mělo (například se brání zakrytí některého oka, nebo předložený obrázek nerozezná), neměli bychom již déle na nic čekat a navštívit očního specialistu.

Nejčastější oční vady, které se mohou u vašeho dítěte objevit

Krátkozrakost - Myopie

Nemocný vidí lépe nablízko, špatně do dálky. Rovnoběžné světelné paprsky se lámou oční čočkou tak, že se sbíhají před sítnicí. Krátkozrakost se koriguje brýlemi s rozptylnými čočkami. V současné době se provádí korekce myopie i různými laserovými technikami.

Dalekozrakost

Nemocný vidí lépe do dálky, špatně na blízko. Rovnoběžné světelné paprsky se lámou oční čočkou tak, že se sbíhají za sítnicí oka. Dalekozrakost vzniká i při chybění čočky, nejčastěji po odstranění stařeckého šedého zákalu. Koriguje se brýlemi se spojnými čočkami.

Šilhání

Je to stav, kdy se jedno, nebo obě oči vychýlí ze svého středového postavení.

Tupozrakost

Jedná se o snížení zrakové ostrosti. Postihuje asi 4 až 5 % dětí, vyskytuje se zejména při šilhání a u všech stavů znemožňujících přesný obraz na sítnici. Příčinou tupozrakosti je aktivní útlum vyšších zrakových center v mozku.

Více z rubriky Rodiče a děti

Děti versus jesličky - školka a škola

Začlenění dítěte do kolektivu

Dětství -vývoj dítěte

Kojenecké plavání

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies