Velký bariérový útes v ohrožení

Nedaleko jihovýchodního pobřeží Austrálie se táhne Velký bariérový útes, který je největším korálovým útesem na světě. Pro svůj jedinečný ekosystém patří ke světovým unikátům, v současnosti je však vlivem globálního oteplování v ohrožení.
Korálový útes v průzračném moři

Velký bariérový útes – chlouba Austrálie

Velký bariérový útes je největší korálový útes světa, tvořen celou sítí útesů, která měří na délku více než 2000 km. Táhne se podél pobřeží severovýchodní Austrálie a od roku 1981 je pod ochranou UNESCO.

Jak vypadá Velký bariérový útes

Z útesů vystupují místy na hladinu ostrůvky, na kterých se můžete i ubytovat. Útes se stále zvětšuje a vytváří nejrůznější kopce, plošiny, větvičky a tabule. Místy je útes vzdálen jen 50 m od pobřeží. Velký bariérový útes je jediným útesem viditelným i z Měsíce.

Velký bariérový útes jako lákadlo pro turisty a potápěče

Velký bariérový útes nabízí obrovské množství atrakcí: plavání, potápění, výlety lodí, místy také rybolov a vodní sporty. Přírodní krásy zde můžete pozorovat nejen jako potápěči hluboko pod mořem, ale také jako turisté na pevnině a ostrovech.

Velký bariérový útes – domov tisíců mořských živočichů

Velký bariérový útes je tvořen stovkami druhů korálů a je domovem stovkám různých druhů ryb a jiných zástupců mořské fauny. Problémem pro Velký bariérový útes je hvězdice trnitá, která jej čím dál tím více rozežírá. Důvodem je značný úbytek jejich přirozených nepřátel.

Velký bariérový útes v ohrožení – globální oteplování

Vlivem globálního oteplování se zvyšuje teplota vody v Korálovém moři, což má za následek vybělování korálů. Blednutí má negativní vliv na jednobuněčné organismy, které Velký bariérový útes opouštějí. Přitom právě na těchto organismech je přežití korálů závislé. Bez jednobuněčných organismů celé útesy umírají a drolí se. Více či méně je poškozeno již 70% korálových útesů. Vědci odhadují, že do roku 2050 může být Velký bariérový útes funkčně odumřelý.

Zelené zóny jako ochrana Velkého bariérového útesu

Australská vláda nechala pro účel ochrany Velkého bariérového útesu zřídit tzv. zelené zóny, kde je zakázán jakýkoliv rybolov. Zelené zóny zabírají asi 5% celého útesu, ale v budoucnu se budou ještě rozšiřovat. Rybářům, kteří zákaz poruší, hrozí pokuty v řádech několika milionů korun.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies