Vatikán - nejen poutní místo

Vatikán je nejmenší městský stát světa. Nachází se uprostřed Říma a sčítá přibližně tisíc obyvatel. Je známý svým velkým církevním vlivem, ale je především pokladnicí úchvatných památek.
Město Řím
Vatikán, sídlo římskokatolické církve, dohlíží na miliardy katolíků. Ve Vatikánské knihovně je uloženo několik tisícovek tištěných knih. Jedná se o jednu z nejbohatších sbírek křesťanské literatury na světě. Sbírka umění ve Vatikánu a místní nástěnné malby jsou nejrozsáhlejší v rámci celého křesťanského světa.

Vatikán je hojně navštěvován poutníky a turisty. Je zde řada významných památek. Nejznámější je náměstí sv. Petra, chrám sv. Petra a a vatikánská muzea.

Náměstí sv. Petra

je dílem architekta Berniniho a nejkrásnější pohled je na něj z vršku kopule Chrámu sv. Petra.

Chrám sv. Petra

je svými rozměry největším chrámem v celé Evropě. Stavba se jmenuje podle sv. Petra, který zde byl umučen. Uvnitř je známá Pieta od Michelangela, který ji vytvořil již ve svých 23 letech. V podzemí se nachází trojlodní krypta s hrobkami papežů. Nádvoří chrámu, zvané Berniniho, má tvar rozevřené lidské náruče.

Vatikánská muzea

jsou součástí vatikánských paláců. Tento komplex má des kolem 10.000 sálů, pokojů a kaplí, obrovské množství nádvoří a schodišť. Komplexem vede spousta prohlídkových tras.

Egyptské muzeum

Exponáty z Egyptského muzea pochází z kořistnických výprav římských císařů do Egypta. Najdete zde mumie, sochy, dokonce i trůn egyptského krále Ramesse II.

Nádvoří Belvedéru

je významné svými slavnými sochami a sousošími předsvědčivě znázorňující různé bájné výjevy a emoce.

Sixtinská kaple

byla postavena za papeže Sixta IV. Strop je vymalován slavným sochařem Michalengelem a znázorňuje příběhy z Nového a Starého zákona. Byla to jeho první malířská zakázka. Úchvatné jsou výjevy ze Stvoření vesmíru nebo z Dějin lidstva. Na stáří zde ještě Michelangelo vyobrazil téma Poslední soud.

Další významné památky Vatikánu:

  • Andělský hrad
  • Andělský most přes řeku Tiberu
  • Aureliánovy hradby
  • kostel S. Giovanni
  • bazilika Santa Maria Maggiore
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies