Vánoční dieta - myslete dopředu!

Cukroví a vánoční dobroty jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc. Pokud nechcete na Nový rok shazovat přebytečná kila, je třeba dopřávat si pochoutek v rozumném množství. Poradíme vám, jak odolat všem nedietním vánočním hrozbám.

Žena s pootevřenými ústy držící jablko

Dobře se připravte - Vánoce přichází

Už se vám z toho předem dělá mdlo? Přemýšlíte, jak se vyhnete všem těm nástrahám, v podobě hromady dobrot a přibývajících kil? Naše redakce pro vás připravila průvodce, se kterým nadcházející svátky projdete s úsměvem.

Zaprvé - přestaňte stresovat. Čím více se budete trápit, tím hůře se budete cítit a provinilost při každém dalším kousku cukroví bude ještě horší.

Zadruhé - přijimejte ve stravě dostatek minerálů a antioxidantů - nejlépe i několik týdnů předem. Když se zbavíte nebezpečných toxinů, váš organismus bude přirozeně lépe spalovat tuky. Vzhledem k tomu, že klasická strava je na ně tyto látky v dnešní době poměrně chudá, užívejte je raději ve formě speciálních detoxikační přípravků. Bývají před Vánoci v akci.

Zatřetí - pozorně sledujte rady a recepty, které pro vás poctivě připravujeme.

Mikuláš - začněte s vánoční dietou

V „mikulášském” týdnu na vás budou útočit čokoládové figurky a podobné nástrahy nabité kaloriemi. Dopřejte si raději čokoládu s vyšším obsahem kakaa (alespoň 60%), která obsahuje mnohem méně cukru i tuku. Sice zhřešíte, ale s vánoční dietou i malé hříšky zvládnete a projevy v podobě nedopnuté sukně vám nehrozí. Pokud trpíte tzv. cravingem, nezvladatelnou chutí na sladké, přečtěte si článek zde.

Dietní cukroví a vánoční dieta

Cukroví, to je největší hrozba Vánoc pro naši linii. Můžete proti němu zaútočit dvěma způsoby, které doporučuje naše vánoční dieta. Buď upečete dietní cukroví, které vám tolik neuškodí, nebo klasické cukroví plné tuku a cukru, jehož denní množství však nesmí přesáhnout čtyři kousky. Zdravější cukroví vhodné pro vánoční dietu obsahuje cereální mouku místo mouky bílé, rostlinný tuk místo másla a minimální nebo žádné množství cukru.

V průběhu podzimu a přicházejících Vánoc vám budeme přinášet zdravější a lehčí varianty jak vánočního cukroví, tak i klasických vánočních jídel. Vánoční dieta vás bude provázet po celé vánoční období.

Dietní cukroví je vhodné i při vánoční dietě

Vyzkoušejte dietní cukroví jako jsou dia perníčky (z žitné mouky a umělého sladidla) nebo kokosové kuličky (směs mletého sušeného ovoce, ovesných vloček a ořechů ve tvaru kuliček, obalená v kokosu).

Štědrovečerní večeře nemusí být hrozbou vánoční diety

Říká se, že kdo vydrží nejíst do Štědrovečerní večeře, uvidí zlaté prasátko. Jenže právě celodenní hladovění vede k následnému přejídání nejen u Štědrovečerního stolu, ale i následující dny. Proto i při vánoční dietě si dopřejte na Štědrý den libovolné množství ovoce (vše dobře omyjte) a zeleniny. Zaplní vám žaludek, nebudete tolik trpět a sníte toho mnohem méně.

Kapr není sám o sobě tolik kalorický jako způsob úpravy, který jej kalorickým dělá. Místo smažení zkuste kapra připravit třeba pečením (kapr na kmíně). Varianta vánoční diety je méně kalorická. Pokud přece jen neodoláte, smažte kapra výhradně v rostlinném tuku a po usmažení z něj ubrouskem setřete přebytečný tuk. Tatarku v bramborovém salátu vyměňte za jogurt (rodině můžete dát klasický, s tatarkou).

S vánoční dietou zvládnete i návštěvy

Před svátečním obědem či večeří vypijte sklenici vody. Bude se cítit sytější a méně toho sníte, podstatou vánoční diety je i dodržování pitného režimu. Připravujte dietní, libová masa (krůtí, králičí), která budou chutnat i vaší rodině. Dopřávejte si ryby jako je pstruh nebo losos a dávejte přednost pečení a vaření před smažením. To platí v průběhu celého období Vánoční diety.

Silvestr - vánoční dieta myslí i na alkohol

Snažte se nejíst nic sladkého, nepřehánějte to s množstvím chipsů a buráků. Jednohubky připravujte ve složení: šunka, sýr, zelenina. Při vánoční dietě zapomeňte na tučné klobásky, pomazánky a tatarky. Vybírejte si alkohol s malým množstvím cukru (suché víno, výjimečně šampaňské) a v malém množství (1 sklenička na přípitek)!

Zásady vánoční diety

  • Nejezte ve stoje nebo v poklusu. Ke každému jídlu si sedněte a vychutnejte si ho. Zaznamenáte tak včas, kdy máte dost.
  • Během vánoční diety se vyhněte nebezpečnému celodennímu uždibování. Je dovoleno uždibovat pouze ovoce (i sušené) a zeleninu!
  • Nepečte více než 5 druhů cukroví (není-li dietní). Zásada vánoční diety.
  • Nepijte sladké alkoholické nápoje (vaječný koňak, aperitivy).
  • Pokud vánoční svátky prosedíte před televizní obrazovkou, nedivte se, že tloustnete. Každý den si udělejte alespoň romantickou vánoční procházku.
  • Servírujte si jídlo na malé, desertní talířky. Talíř bude plný, ale vy toho ve výsledku sníte méně! Vánoční dieta je založena na množství jídla.
  • Stres a únava zvyšuje riziko přejídání. Nepřehánějte to s vánočním úklidem a s nákupy a dopřejte si také trochu relaxace.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies