Vánoční dekorace a ozdoby pohladí duši

Vánoce patří k nejkrásnějším obdobím v roce. Obchody signalizují pomocí vánočních dekorací příchod svátků velmi brzy. Všude, kde se ohlédneme, můžeme spatřit ozdoby a dekorace, které souvisí s Vánocemi a dodávají tu správnou atmosféru.

Vánoční ozdoby visící na stromečku

Vánoční dekorace jsou rozmanité

Vánoční dekorace jsou tady od toho, aby zpříjemňovaly, zútulňovaly naše příbytky a domovy, odkazovaly ke křesťanským tradicím Vánoc a dotvářely interiér a atmosféru. Vánoční dekorace je rozmanitá, zahrnuje ozdoby na vánočních stromečcích, světelnou výzdobu ulic, domů a interiérů, adventní věnce, vánoční svícny, vánoční prostírání, květinovou výzdobu, betlém a vše, co použijete k výzdobě u vás doma. Každým rokem už téměř na začátku roku vznikají koncepce předních designérů a architektů, kteří chtějí přijít v dekorací s něčím novým a neokoukaným.

Mezi vánoční dekorace patří skleněné a dřevěné ozdoby

Vánoční ozdoby se nezavěšují jen na vánoční stromečky, ale mohou vytvářet zátiší na stolech, zdech. Trh nabízí každým rokem nové typy skleněných a dřevěných ozdob, které jsou ještě důmyslněji zpracované a odráží novou kreativitu. Skleněné a dřevěné ozdoby musí projít ručním zpracováním, skleněné ozdoby se vyfukují z dutého vyfukovaného skla. Některé firmy jsou schopny vytvořit vánoční dekoraci přesně podle vašich požadavků.

Keramické ozdoby bývají často součástí různých vánočních akcí.

Ruční výzdoba ozdob má své tradice

Technologie výroby skleněných vánočních ozdob je trvale inovována, zejména také s ohledem na ochranu životního prostředí. Barevnost a ladnost tvarů spolu s ruční výzdobou ozdob není jedinou prioritou. Vánoční ozdoby a motivy vycházejí z křesťanských tradic a zimních motivů. Mezi nejčastější vánoční motivy patří andílkové, vánoční stromečky, vánoční věnečky, zvonky, betlém, baňky apod.

Vánoční ozdoby jsou jistě důležité, ale co samotné dárky?

 

Vánoční anděl – posel Vánoc a tradiční vánoční dekorace

Motiv anděla je s Vánoci odedávna pevně spjat. Anděl může zdobit stromeček, může se jednat o ozdobu na vánoční stůl nebo vánoční dárky ( s balením dárků vám pomůžeme). Výroba andělů se stává také součástí kreativních dílen, kde se lidé scházejí a vytvářejí pomocí přírodních materiálů (textil, šustí, lýko, papír…) své kreativní a originální andílky. Výrobu ručního papíru i různá přáníčka naleznete v článku ZDE.

Anděl je (nejen) symbolem zvěstování

Anděl hraje svou roli při vyprávění o narození Ježíše. Vánoce jsou prodchnuty láskou a anděl je největším obrazem čisté lásky. Anděl je symbolem zvěstování, ve výtvarném umění bývají zobrazeni s hudebním nástrojem, protože mají zpívat k radosti lidí. Andělé ztělesňují lehkost, světlost, veselost, nadpozemskost, mír, lásku.

Štěstí se neodmyslitelně váže ke zdravotnímu stavu...

 

Vánoční hvězda symbolem Vánoc

Vánoční hvězda (kometa) se vyskytuje nad Betlémem, a proto nejspíš zářila v době narození Ježíška. Zda v období narození Ježíše Krista zářila hvězda či nikoli, není dnes už tak důležité, protože tento astronomický úkaz už máme s touto význačnou událostí neodmyslitelně spojen. Navíc podle Starého zákona mohly hvězdy hlásit předpovězený příchod židovského krále.

Neodmyslitelnou součástí Vánoc jsou samozřejmě také dárky, více ZDE.

Vánoční hvězda na stromě a v květináči

Symbol vánoční hvězdy není jen na jesličkách. Hvězda zdobí v mnoho domácnostech i vánoční stromeček a může být i v květináči – to se potom jedná o rostlinu s výraznými červenými květy. Vánoční hvězda se dnes často tvoří ze slámy. Vázání hvězd a ozdob ze slámy patří k těm nejznámějším vánočním tradicím. K originalitě vánoční hvězdy může přispívat také kombinace materiálů, které mohou optickou iluzi hvězdy dotvářet. Lze použít nejen slámy (i barevné), ale také alobal, průsvitný papír, korálky, koření.

Vánoční věnce jsou nejen vánoční dekorací

Vánoční věnce patří k symbolům vánočních svátků a adventu. Pro adventní dobu jsou charakteristické adventní věnce a svícny, které jsou připomínkou narození Pána. Podle staré liturgie, vycházející ze čtyř adventních nedělí, by se každý týden měla na věnci zapálit jedna svíčka. Zapálené světlo je tak tou správnou dobou pro rozjímání. Podle staré tradice by v domácnosti měly být věnce dva. Jeden, který vítá hosty a je zavěšen na domovních dveřích a druhý, který dotváří atmosféru domova a podtrhuje nevšednost přicházejících dnů.

Více o vánočních svátcích a adventu se dozvíte v článku

Vytvořte si originální vánoční věnce

Výroba vánočních věnců má neomezené možnosti, záleží jen na umu, zručnosti a fantazii. Věnce mohou být vytvářeny nejen z přírodních materiálů (větve z jehličnanů, jablka, skořice, pomeranče, chvojí, oříšky, šišky), ale také mohou být věnce „trvalé” (vyrobené z umělého jehličí, šišek, skleněných korálků apod.).

Vánoční svícen nesmí ve vánoční dekoraci chybět

Vánoční svícen je charakteristický nejen pro adventní dobu, ale také pro štědrovečerní prostírání. Plápolající plamínek svíčky dokresluje nejen sváteční atmosféru, ale může být také připomínkou společně strávených chvílí nad originální výrobou. Svíčka může mít nejrůznější tvary, barevnost a velikost, ale její „usazení” si vytvořte nejlépe podle sebe. K výrobě svícnu lze použít chvojí, které doplníme například větévkami břečťanu nebo cesmínu. Ale možnosti jsou zase neomezené.

Vystřihovánky jako vánoční ozdoba

Vystřihovánky jsou oblíbenou zábavou dětí, tak proč to nevyužít ve prospěch vánoční dekorace. Je k tomu třeba jen papír a nůžky. A už můžete tvořit vystřihovánky symetrické, nesymetrické, pruhové – vystřihovánky jsou levnou a originální metodou, jak si vytvořit domov místem originálních vánočních nápadů. Vystřihované motivy můžete použít nejen k zavěšení, ale také jimi můžete zkrášlit okna. Pokud je chcete na okna nalepit, použijte oboustranně lepící pásku, nebo vaječný bílek.

Oživte vánoční dekoraci živými květinami

Nejen jmelí, brambořík nebo vánoční hvězda mohou být součástí vánoční výzdoby interiéru. Oživte zaběhlé tradice a vyzdobte si prostor živými květinami. Mohou být součástí svícnů, stromečků i dárků. Řezané květy (pečovat o ně, aby dlouho vydržely vás naučíme zde) vždy ohromují svou přirozenou krásou. Na takový stromeček ozdobený květinami, květinový vánoční svícen nebo kytici řezaných květin doplněnou pentličkami se jen tak lehce nezapomíná. A vůbec nevadí, že vydrží kratší dobu než tradiční jehličí.

U vánočních dekorací vítězí kreativita

Nezáleží na tom, abyste nakoupili co největší množství vánočních dekorací, ale uděláte lépe, když si v uspěchaném čase najdete chvíli na vytvoření vlastních originálních vánočních ozdob, sednete si při výrobě se svými dětmi, vymyslíte něco výjimečného a původního. Vánoční dekorace by měla dotvářet atmosféru a ducha interiéru, a proto záleží vždy na osobitosti a kreativitě tvůrců.

Jmelí je nejen vánoční dekorací, ale také lékem - přečtěte si pro zajímavost a dopřejte si trochu odpočinku během vánočního shonu

Tradiční ozdoby v moderním interiéru

Dokonce i moderní interiér a nové ozdoby můžete zkombinovat s tradičními (např. slámovými) doplňky. Pokud slaměné ozdoby použijete jinak než klasicky, budou vypadat dobře i v moderním interiéru, jehož strohost úspěšně změkčí. Sláma jako přírodní materiál dobře vynikne v kombinaci s květinami, větvičkami, ovocem, dřevem. Ozdobami můžeme přikrášlit stůl, mísy s ovocem i pečivem, svícen, dárky, a dokonce i sklenice s nápoji. Nechte rozproudit vaši kreativitu.

Nezapomeňte i o Vánocích na svá přebytečná kila - Vánoční dieta vás zachrání před lahůdkami vánočního stolování a rostoucí váhou

A na závěr - tipy pro vánoční dekorace budeme s blížícími se svátky doplňovat. Naučíme vás spoustu originálních ozdob a možností dekorací jak interiéru, tak vaší zahrady.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies