Vánoce ve Španělsku

Feliz Navidad v překladu znamená Veselé Vánoce.  Španělsko je velmi zbožná země. Většinu obyvatel totiž tvoří lidé katolického vyznání. Proto není divu, že mnohé místní svátky mají náboženský původ.

Vánoce ve Španělsku

 

  • V čem se jejich vánoce liší od těch našich?

 

V některých věcech probíhají španělské vánoční svátky podobně jako u nás. V prosinci akorát lidé chodí do kostela mnohem častěji. Na ulicích se prodávají pečené kaštany a někteří se připravují na vánoční soutěže o nejkrásnější jesličky či koledy.

 

Ochotníci pak předvedou představení živých jesliček, kterému se říká “belenes viventes”. Hrají tam kromě Ježíškova narození i výjevy z jeho života. Symbolem vánoc je také nazdobený stromeček a je zvykem, že vánoční čas tráví v rodinném kruhu.

 

V den 24. prosince (Nochebuena) vyrážejí nejprve na večerní zábavu s přáteli. Až poté se vrací domů ke svým rodinám. Na druhý den (25.12.) se dětem dávají malé dárky a není to vždy. Rodina tráví celý tento den pospolu. A kdy si předají dárky ostatní členové rodiny? Čekají až do 6. ledna. Ráno dostanou dárky od Los Tres Reyes Magos neboli jak u nás říkáme Tři králové, kteří je vloží do bot na oknech.

 

  • Jak vypadá jejich vánoční večeře?

 

Rodina se schází u slavnostně nazdobeného stolu. Na stříbrném podnose mají pečeného krocana či kapouna. Někdy připravují i nádivku z kaštanů, jablek či ze směsi, která obsahuje sušené švestky, rozinky a piniové oříšky. Na vánoční stůl se připravuje i jehněčí či kůzlečí pečeně. V některých případech nechybí ani rybí pokrmy nebo pečené selátko.

 

Na stole nesmí chybět ani zelenina, takže si můžete vybrat z červeného zelí či z artyčoků s bešamelovou či mandlovou omáčkou. Pochutnávají si i na mořských plodech, paštikách, sýrech a dalších delikatesách. K pokrmům popíjejí španělský sekt nazývaný Cava a také sladká vína - Moscatel, Amontillado, sherry Oloroso a jiné.

 

Španělé, ať už mluvíme o mladých či starších, o Vánocích spořádají spoustu sladkostí, z nichž nejčastěji jde o marcipán, mandlové sušenky, cukrové věnečky, sádlové pečivo a další dobroty. Mají tak rádi sladké, že i jejich polévka je sladká. Připravuje se z mandlí, kaštanů a oříšků. Ze všech sladkostí se nejvíce těší na tzv. “turrón”, což je tradiční mandlový nugát.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies