Vánoce 2009 ve světě

Zatímco u nás jsou Vánoce svátky klidu, v jiných zemích se vyznačují bujarým veselím připomínající oslavu Silvestra. Víte, že německý Ježíšek má rezavé vousy, Australané tráví Vánoce u vody a že polská štědrovečerní večeře se skládá ze 12 chodů?

Vánoční baňky s hořícími svíčkami

Vánoce 2009 v Austrálii

V Austrálii vrcholí v době Vánoc léto, a tak většina obyvatel tráví vánoční svátky u moře. Vánoční hostina je uspořádána formou pikniku pod otevřeným nebem. Pije se pivo i víno, k jídlu se podávají studené pochoutky včetně sladkých dortů a zákusků. Stromeček zřejmě bude i na Vánoce 2009 umělý. Australané se rádi chlubí vánočními přáníčky, které mají zavěšené na barevných šňůrách.

Vánoce 2009 v Brazílii

Také v Brazílii se Vánoce nesou v duchu léta a slunce. Všichni se radují, přejí si vše nejlepší, utrácejí pro své přátele a početné rodiny. Lidé se scházejí také na mších v kostelech a na Štědrý den si pochutnávají na pečeném krocanu, mořských plodech a zákuscích.

Vánoce 2009 v Bulharsku

V pravoslavném Bulharsku se vánoční svátky slaví až 6. ledna. Na venkově je zvykem, že se po zemi rozprostře sláma, na ni slaměná podestýlka a na takto prostřený stůl se servírují mísy s jídlem. Tradiční je vepřové maso, čočka, fazole, rýže a zelí. Dárky pod vánoční stromeček bude Bulharům dávat i na Vánoce 2009 Děda Koleda.

Vánoce 2009 v Dánsku

Dánové věří, že čím větším překvapením bude pro obdarovaného vánoční dárek, tím šťastnější budoucnost jej čeká. Proto nakupují s velkým předstihem a s nákupy dělají velké tajnosti. Dárky balí do několika krabic či vrstev vánočního papíru. Typickou štědrovečerní večeři tvoří husa, kachna, červené zelí, treska s ředkvičkou, mléčná rýže, pivní chléb a rýžový nákyp.

Vánoce 2009 ve Finsku

Ve Finsku roznáší dárky sám velký Ukko a pomáhají mu pidimužíci, kteří prý zlobivé děti odnášejí do svého ledového království.

Vánoce 2009 ve Francii

Francouzům přináší dárky vánoční duch Pére Noel. 25. 12. zvou lidé ke slavnostnímu stolu také bezdomovce, chudé a sirotky. Součástí slavnostní večeře jsou ústřice, šneci, žabí stehýnka. Na svátek Tří králů maminky upečou dort se zapečenou figurkou. Kdo ji najde, bude mít štěstí.

Vánoce 2009 v Grónsku

V Grónsku bydlí Děda Mráz a píší mu sem děti z celého světa. Údajně žije v ledové podzemní jeskyni.

Vánoce 2009 na Islandu

Na Islandu se naděluje už dva měsíce před Vánocemi. Trollové schovávají dětem na různých místech domu oplatky, čokoládu a hračky. Co asi dostanou islandské děti na Vánoce roku 2009?

Vánoce 2009 v Itálii

Na Štědrý den se Italové scházejí se svými přáteli, dárky si však rozdávají až na druhý den ráno. Italové nepečou cukroví a nepřipravují se na Vánoce tolik jako ostatní národy.

Vánoce 2009 v Maďarsku

V Maďarsku se dárečky rozdávají před Štědrovečerní večeří. Vše ostatní se podobá Vánocům v Čechách.

Vánoce 2009 v Mexiku

Mexičané slaví vánoce hlučně a divoce. Sladkosti dávají do džbánu, který zavěšují na strop. Děti do něho tlučou hůlkami tak dlouho, dokud se sladkosti a dárky nevysypou.

Vánoce 2009 v Německu

Německý Ježíšek má rezavé vlasy i vousy a pohybuje se po osedlaném divokém větru. Dříve údajně trestal nejen neposlušné děti, ale i nevěrné ženy.

Vánoce 2009 v Norsku

V Norsku k dětem přichází na Štědrý den trpaslík Nisse, který odmítl v Betlémě věnovat jediný chlup na přikrývku Ježíškovi a za trest musí roznášet dárky, které schovává do dřeváků. Provází ho vánoční koza, které děti připravují do dřeváku lahůdku v podobě ovesné slámy.

Vánoce 2009 v Polsku

V Polsku se u vánočního stromečku schází celá rodina a nepřítomnost některého z nich se považuje za hanbu a urážku. Večeře se skládá z dvanácti chodů, stejně jako počet měsíců v roce. Hlavní součástí polské štědrovečerní večeře je polévka boršč, zelňačka a vánoční ryba - sleď nebo jeseter.

Vánoce 2009 v Portugalsku

Portugalským dětem přináší dárky Pai Natel nebo Memino Jesus, a to 25. 12., kdy přilétá krbem a naděluje do předem připravených bot. Hlavním svátečním pokrmem je krocan.

Vánoce 2009 v Rusku

V pravoslavném Rusku připadnou Vánoce 2009 až na 6. a 7. ledna. Dárky přináší Děda Mráz až z daleké Čukotky za doprovodu Sněhurky v kožíšku ušitém z hranostajů.

Vánoce 2009 ve Španělsku

Vánoce jsou pro Španěly především svátkem rodinným. Dárky se rozdávají až na Tří krále, kdy se konají slavnostní průvody v čele právě se třemi králi, vezenými na velbloudech.

Vánoce 2009 ve Švédsku

Švédský Ježíšek na sebe o Vánocích bere podobu kozla s rohy zdobenými červenou stuhou.

Vánoce 2009 v USA

V Americe jsou Vánoce největším svátkem roku, ale slaví se pouze v jeden den – 25. prosince. Právě proto je ale tento den dnem D pro všechny. Nasvědčuje tomu bohatá výzdoba, ohromné vánoční stromky, nepřeberné množství dárků a bohatá hostina s krocanem a kaštanovou nádivkou. Dárky dětem o Vánocích nosí Santa Claus.

Vánoce 2009 ve Velké Británii

Ve Velké Británii začínají Vánoce už na Mikuláše. Dárky Santa Claus naděluje 25. prosince, a to do červených ponožek zavěšených u krbu. Slavnostní večeře je až příští večer a tvoří ji hrachová polévka a nadívaný krocan se švestkovým pudinkem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies