Vanilka

Vanilka přišla do Evropy až po objevení Ameriky. Už předtím ji ale domorodci používali ke kořenění kakaa a čokolády, k výrobě voňavek a léčiv. Připisoval se jí také příznivý vliv na srdce a dobrou náladu.

Vanilkové lusky

Vanilka patří mezi nejjemnější a nejdražší koření. Chutná nasládle kořenitě a překrásně voní. Pro svou vůni je využívána jako přísada do parfémů, pro svou chuť jako nezbytné koření do sladkých pokrmů, stejně jako skořice.

Vanilkovník

Vanilkovník je vlastně tropická orchidej, ze které se suší plody – podlouhlé tobolky. Ty se musí sklízet dříve než dozrají. Vanilkovník dosahuje výšky až 15 m, šplhá se po tropických stromech. Pochází ze zemí sřední Ameriky, ale dnes se pěstuje i na Madagaskaru.

Vanilka – od historie po současnost

Výhradním dodavatelem vanilky bylo po dlouhou dobu Mexiko. Holanďané se pokoušeli přenést sazenice vanilky na Jávu. Sazeničky si sice na nové prostředí brzy zvykly a začaly kvést, ale pěstitelé potřebovali plody – lusky. Zjistili, že k tomu je třeba opýlení rostliny. Vanilkové květy se však k opýlení otevírají jen na jeden den den a opýlit je mohou pouze mexické včelky zvané medonosky. Holanďané pomocí jemného štětečku vanilkovník opýlili uměle a díky tomu se pak vanilka rozšířila i do dalších zemí.

Vanilka v kuchyni

Vanilka se používá do všech sladkých pokrmů: do moučníků, polev, krémů, zmrzlin, likérů i kynutých těst. Tobolky můžete vyvařit ve vodě a odvar pak používat. 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies