Učíme dítě určitému řádu

Výchova bez pevného řádu nemá smysl. Pokud jej nenastolíte, čeká vás chaos a nerespektování vaší autority. Jak ale takový řád vytvořit? My víme.

Žena s holčičkou dívající se na sebe

Jděte příkladem

Zaběhnuté rituály přináší v životě pocit jistoty, ale také bezpečí a zodpovědnosti. Pokud se budete celé dny flákat a sem tam něco uvaříte či uklidíte, nemůžete očekávat, že přinutíte své dítě, aby se z něj stal čistotný a pracovitý člověk. Pravidlem číslo jedna je proto být svému dítěti příkladem.

Vymezte hranice

Dítě musí vědět, za jaké mantinely smí a nesmí jít. Pokud mu něco nedovolíte, ale dítě zajde za svým otcem a ten mu svolení dá, celá vaše výchova je zbytečná. S partnerem se proto předem domluvte na tom, co svému dítěti dovolíte a co ne a vzájemně se ve svých rozhodnutích respektujte.

Zorganizujte si den

Dítě by mělo mít pevný denní řád. Stanovte, v kolik hodin se snídá, obědvá a večeří, určete dobu pro vykonávání domácích úkolů (nejlépe ihned po příchodu ze školy), dobu, ve kterou by už dítě mělo jít spát. Dobrá organizace dne se vám osvědčí zejména tehdy, máte-li více než jedno dítě – v okamžiku, kdy děti píší úkoly nebo se chystají spát, máte totiž čas pro sebe.

Zapojte děti do domácích prací

Máte tři a více dětí? Zaveďte systém rozpisů, ve kterém bude vypsáno, kdy má které dítě jaký kroužek, kdy má které jaké povinnosti (do rozpisu pište i domácí práce). Některým rodičům se vyplácí i systém trestů a odměn – například za každou dobrou známku bod navíc, při dosažení určité počtu pak můžete sami stanovit druh odměny. Za špatné známky netrestejte, za nesplnění domácích prací či úkolů ale ano. Dítě musí pochopit, že i ono má své povinnosti.

Nebojte se požádat o pomoc

Nezvládáte některé situace? Je pochopitelné, že nemůžete být na více místech najednou – například když musíte vyzvednout syna ze školky a ve stejný čas odvézt dceru na plavání. Nebojte se požádat partnera, maminku či kamarádku. Zjistěte, která maminka s dítětem ve školce bydlí blízko vašeho bydliště a domluvte se, že vaše dítko jednou vyzvedne ona a podruhé vyzvednete jejího i svého potomka by. V nouzových situacích můžete také využít služeb mateřských center.

Než půjde dítě poprvé do školy

Vybudujte si respekt u svých dětí

Nejčastější chyby ve výchově

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies