Učíme dítě slušnosti

Slušnost a zdvořilost by měla být v každodenním životě samozřejmostí i u dětí. Dnes ze všech stran slýcháme, že dětem slušnost a etiketa celkově téměř nic neříká. Kdy je tedy vhodné s osvojením etikety začít a přitom jejich hlavy příliš nezatěžovat?

Blonďatá holčička držící sluchátko telefonu

Prosím a děkuji

Tyto dvě kouzelná slovíčka a zároveň základní pravidla slušnosti je třeba vštěpovat dětem už od nejnižšího věku. Pokud se dítěte zeptáte zda něco chce, zeptejte se také jak se o to říká. Pokud jde o malé dítě, je možné, že z kontextu nepochopí zda má říci prosím nebo děkuji. Pak používejte formule ,,Jak řekneš, když něco dostaneš?“ nebo ,,Jak řekneš, když něco chceš?“. Zároveň je nutno vysvětlit, že ne všechno o co vás dítě požádá, tak dostane. Další důležité slovíčko pro život je ,,Promiň“. Je nutné, aby si dítě uvědomovalo svou chybu. Přiznání chyby a omluva učí děti zodpovědnosti.

Učíme dítě mluvit

Péče o dětský chrup má svá pravidla

Jak naučit vaše dítě chodit na záchod

Skákání do řeči

Vysvětlete dítěti, že jsou určité situace, kdy nemají lidem skákat do řeči, například rozhovor s dospělými nebo telefonování. Pro dítě to není lehké, je pro ně přirozené podělit se o své dojmy co nejdříve. Řekněte dítěti, že je slušné nejdříve druhého člověka vyslechnout a teprve potom začít mluvit sám. Dávejte pozor, ať vy sami tuto zásadu při rozhovoru s dítětem či někým jiným v jeho přítomnosti neporušujete.

Dobrý den

Děti se rády a ochotně pozdraví s lidmi, které dobře znají. Horší je to například při vstupu do obchodu, k lékaři a podobně. Některé děti se stydí a proto pozdravit odmítají. V tomto případě pozdrav nijak nevynucujte. Dítěti řekněte, že pozdravem potěší a že jde o zdvořilost. Období ostychu samo pomalu přejde. Rodiče jsou svým zdravením dítěti příkladem, proto zdravte srozumitelně a nahlas.

Komu vykat a komu tykat?

Děti mladšího předškolního věku si neuvědomují rozdíl v tykání a vykání. Některé mateřské školky dokonce zavedly to, že děti vyučujícím tykají. S postupem času je třeba, aby si dítě uvědomilo, že cizím a starším lidem se vyká. V období vývoje sociálního chování začne dítě předškolního věku samo rozlišovat rozdíl mezi vykáním a tykáním.

Pravidla stolování

Při jídle se pozná slušné vychování. Před jídlem je třeba si umýt ruce, při jídle nemlaskat, nestrkat, neolizovat nůž, neslušné je také mluvení s plnou pusou. Všechny tyto známá pravidla si děti osvojí již v předškolním věku. Před nástupem do první třídy by dítě mělo ovládat příborový nůž a vidličku. Jestliže budete dbát na pravidla stolování, nemusíte se bát, že se návštěva restaurace pro vás stane malou noční můrou.

Cestování veřejnou dopravou

Upozorněte děti především na to, že dáváme přednost lidem vystupujícím z tramvají a autobusů, teprve potom nastupujeme my. Jděte dítěti příkladem, pokud do dopravního prostředku nastoupí starší člověk či těhotná žena a uvolněte jim místo.

Slušnost k okolnímu prostředí

Není třeba se chovat slušně pouze k ostatním lidem, ale zdvořilost si zaslouží také prostředí, ve kterém žijeme. Naučte dítě vyhazovat veškeré odpadky do odpadkových košů, nikoliv volně po chodnících a lesích.

Děti a skryté nástrahy Internetu

Cvičení s dětmi - víte, jak na to?

Dvoujazyčná výchova

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies