Učení – tipy a triky

Studujete vysokou školu, chodíte na lekce angličtiny nebo jste se rozhodli udělat si řidičák? Pak se určitě toužíte naučit probíranou látku co nejrychleji. Učení však nemusí být mučení, pokud znáte triky, jak nad ním vyzrát..
Chlapec držící knížku

Učení - jak si ho usnadnit?

Třídění informací

Pokud si informace správně uspořádáte, učení bude snadnější. Rozdělení textu do různých celků a podcelků, číslování kapitol a titulků, dělání rámečků, to vše jsou prostředky k ulehčení učení. Pokud se však zvýrazňování textu přehání, výsledek je opačný - zápisky působí nepřehledně.

Spojování příběhem

Tento trik se využívá zejména ke srovnání nesetřízených informací. Lidé si velmi dobře pamatují děj a toho se dá lehce využít. Použít jej můžete např. u spisovatelů a jeho děl tak, že z jejich názvů vytvoříte příběh.

Vizuální představy

Cokoliv si budete vizuálně představovat, si lépe zapamatujete. Během učení si představujte ty objekty a jevy, o kterých čtete, a to nejlépe v jednom souhrnném obrazu nebo příběhu. Čím akčnějším či vtipnější příběh bude, tím lépe.

Učte se nahlas

Důvod je jednoduchý. Při poslechu se informace ukládá nejen do paměti krátkodobé, ale i do sluchové.

Superlearning

je metoda učení, která používá hudby, autosugesce a meditace pro zbavení stresu a navození příznivého stavu pro lepší činnost mozku.

Čísla – jak na ně?

Dlouhé číselné řady si rozdělujte do menších řad (např. telefonní číslo do trojic), lépe si je zapamatujte. Čísla čtěte zásadně nahlas. Můžete je také zaměnit za slova a vytvořit z nich příběh.

Látky povzbuzující paměť

Nootropika

jsou prášky, zlepšující přítok krve do mozku. Tím mu dodávají více kyslíku a probouzejí ho k činnosti. Nootropika zlepšují nejen schopnost učit se, ale zlepšují také paměť a přispívají k duševní vyrovnanosti. Neměly by se však užívat dlouhodobě. Nejvíce je oceňují studenti ve zkouškovém období nebo těžce vytížení manažeři.

Lecitin

je látka, která má velký vliv na příznivý chod mozku. Najdete ji ve vaječném žloutku, rybách, libovém mase, pšenici a sójových bobech. Lecitin lze sehnat také ve formě kapslí či tablet. Účinkovat začíná už po 90 minutách po podání a účinek trvá až pět hodin.

Vitamíny

Pro příznivou činnost mozku jsou důležité vitamíny A, B1, B5, B6, C, D a E.

Jinan dvoulaločný

se používá v Číně už po staletí a pro svůj povzbuzující vliv na činnost mozku je známý i u nás.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies