Turistika - kam vyrazit letos?

Turistika je v létě sportem pro celou rodinu! Rádi vyrážíte na hory a máte "prošlápnuto" spoustu kilometrů? Časem možná ztratíte nápady a nevíte kam byste vyjeli...dáme vám pár tipů na letošní turistickou dovolenou u nás.
Lidé procházející kolem skal

Turistika a Mariánské Lázně - Geologický park

Pro koho je stezka určena

Zajímavá a naučná stezka pro zvědavce. Vede lázeňským parkem v Mariánských Lázních. Na pouhých deseti hektarech projdete okolo tří set kamenů zapuštěných do země pod korunami mohutných buků.

Co vás na stezce čeká

Kameny jsou nejen v přírodním stavu, jak je pracovníci muzea našli nebo nechali vylomit ze skály, ale mnohé jsou z jedné strany vyleštěné (můžete obdivovat vnitřní strukturu horniny).

Turistickou stezkou

Nejdříve navštivte mariánskolázeňské muzeum nad kolonádou - dozvíte se spoustu věcí o geologii. Prohlédněte si kameny i drúzy polodrahokamů vytěžených nebo nalezených ve zdejších dolech.
Od muzea ke geologickému parku dojdete pomalou chůzí za pouhých deset minut.

Doprava ke geologickému parku

Trolejbusem dojedete v Mariánských Lázních do Nehrovy ulice v horní části města a Chopinovou ulicí dojdete do lesoparku, kde je umístěn geologický park.

Turistika a Český Kras - Svatý Jan

V Českém krase na vás čeká přímo středověk. Svatý Jan - v hlubokém vápencovém kaňonu potoka Loděnice se vypíná klášter a nad ním vysoko na skále rozeznáte mohutný dřevěný kříž.

Co vás na stezce čeká

Vápencový kaňon je v Česku ojedinělý. Při návratu skrze Stydlé vody si všímejte okolí a uvidíte několik hlubokých jam, které vypadají jako trychtýře do země. Jsou to krasové závrty. Úžasné objevy tedy čekají na další generace, současní jeskyňáři zatím bohužel nic neobjevili.

Turistickou stezkou

Naučná stezka vede zpoza kláštera právě ke kříži, pokračuje skrze opuštěný lom Paraple, kde je v provozu malé muzeum těžby vápence. Poté se spustí strmým údolím Stydlých vod zpět do Svatého Jana.
Trasa naučné stezky stoupá z údolí potoka vysoko na Křížovou skálu. Zhruba čtyři kilometry se dají bez potíží zvládnout za dvě hodiny.
Při stoupání značně fouká, proto volte teplejší oblečení a trekkingovou obuv.

Doprava ke Svatému Janu

Autem nebo autobusem se dostanete přímo do Svatého Jana pod Skálou. Možností je i romantický vláček do Vráže, poté dva kilometry turistickou cestou pěšky přes les.

Je na vás, kam letos vyrazíte. V České republice je mnoho k vidění a léto je tím pravým obdobím, kdy turistické stezky poznávat.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies