Triple test odhalí Downův syndrom

„S největší pravděpodobností se vaše dítě narodí s Downovým syndromem.” Tak taková věta je pro těhotnou ženu noční můrou. A přitom velmi podobná slova slýchají budoucí maminky možná častěji než by musely.

Ležící miminko hrající si s ručičkami

Triple test odhalí Downův syndrom

Vyšetření mateřského séra. Tak to je Triple test, který pomáhá odhalit vrozené vývojové vady plodu. Nejlepším obdobím pro něj je 15. až 18. týden těhotenství. Nemusíte se obávat, že Triple test nějak ohrozí plod, jedná se jen o laboratorní rozbor krve.

 

I když Triple test může pomoci mnoha ženám, má tento diagnostický způsob i své malé mouchy. Odhaluje dvě nejčastější vady, kterými jsou rozštěpy a chromozonální abnormality, nejčastěji Downův syndrom.

 

Může jít o planý poplach

Čím dál víc odborníků se shoduje na tom, že Triple test je docela zastaralou a nespolehlivou metodou. Dokonce bylo zjištěno, že až 1/3 ze zhruba sta tisíc žen, jenž jsou ročně celoplošně testovány, se dozví špatný a alarmující výsledek. Jde o planý poplach, který samozřejmě budoucí maminky stresuje. Takže to, že Triple test vyjde pozitivně, nemusí ještě znamenat, že vaše děťátko bude opravdu postižené. V některých případech naopak genetickou vadu neodhalí.

Co když vyjde Triple test pozitivně?

Budoucí maminky, ale i jejich partnery, postaví pozitivní výsledek Triple testu před těžké rozhodnutí. Musí se rozhodnout zda dítě potratit nebo jej mít postižené, což ovšem není stoprocentní. Je tady však další možnost – pro odhalení genetických vad můžete podstoupit ještě další vyšetření, které zpravidla lékař při pozitivním Triple testu sám doporučí.

Jiná vyšetření plodu

Ženám, které mají srdeční vadu, mají ji v rodině nebo právě ženám s pozitivním výsledkem Triple testu se provádí echokardiografie. Ta se dělá mezi 21. – 22. týdnem těhotenství. Jedná se o podrobný ultrazvuk srdce plodu vycházející z toho, že plod, který má srdce zdravé, není s největší pravděpodobností postižen žádnou genetickou vadou.

 

Další možností je pak amniocentéza, což je odběr plodové vody, která je podrobena biochemické a chromozomální analýze. Jde o zákrok, kdy jehla pronikne až do prostoru, kde plod plave. Při správném provedení je však riziko komplikací velmi nízké.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies