Tradice dodržované od Božího hodu do Tří králů

Zatímco štědrovečerní zvyky známe a často je i praktikujeme, tradice od Božího hodu do Tří králů jsou pro většinu z nás velkou neznámou. To ale neznamená, že s tímto obdobím žádné zvyky spojené nejsou.

Vánoční postavička s lucernou

Boží hod - 25.12

Na Boží hod vánoční v minulosti nikdo nepracoval, všichni měli zbožně rozjímat. V tento den se ani nezametaly světnice a zápraží a nestlaly postele. Nechodilo se ani po návštěvách a přišel-li někdo, měl přinést koledu a popřát šťastné a veselé svátky narození Pána Krista.

 

Nevynášejme z domu nic do té doby, dokud nepřijde návštěva a nepřinese něco nám. Až půjdeme ráno na jitřní mši, nesmíme na nikoho zavolat, postihla by ho smrt. Jestliže do našich dveří jako první vstoupí tmavovlasý muž, přinese nám to štěstí. Bude-li to zrzek nebo žena, postihne nás neštěstí.

Sv. Štěpán - 26.12

Ještě v nedávné době bylo zvykem na svátek svatého Štěpána chodit od domu k domu a koledovat /"Koleda, koleda, Štěpáne…"/. Koledníci byli odměňováni ovocem nebo drobnými mincemi. V chrámu Páně házíme na ostatní posvěcený oves z ošatky, abychom si připomněli, jak Židé kamenovali sv. Štěpána.

Nový rok - 1.1.

Platí „Jak na Nový rok, tak po celý rok“, takže se v tento den snažíme vyhýbat hádkám a nepříjemnostem. Podle toho, koho jako prvního potkáme na Nový rok, poznáme, co nás čeká. Stařena znamená neštěstí, mladá dívka naopak štěstí. V tento den by se nemělo jíst nic, co má peří, protože by štěstí mohlo uletět.

Tři králové - 6.1.

Tímto svátkem končí Vánoce a koledníci chodí od domu k domu převlečení za Tři krále. Jmelí, které jsme měli v bytě od Štědrého dne, spálíme. Rozhodně je nevyhazujeme do popelnice, tím bychom se nezbavili zlých duchů. Mladé dívky by se ráno měly omýt sněhem, aby navždy získaly krásně bělostnou pleť.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies