Tradice a zvyky - jak jsme na tom dnes?

Vánoce jsou již za dveřmi a opět nastal čas předvánočního úklidu a dodržování tradičních rituálů, které by se měli stihnout udělat do štědrého večera. Jaké jsou u nás typické zvyky a dbá se i dnes na jejich udržování?

Zapálené svíčky

Vánoční tradice a zvyky

Vánoce bez vánočního stromečku si jen málokterý Čech dokáže představit. Máme možnost volby mezi "živým" stromkem anebo umělým. Výběr stromku je dán různými parametry, které jsou dány rodinnými poměry, kvalitou a prefererovaným životním stylem. Živou verzi stromečku si pořizují především lidé mezi třiceti a čtyřiceti lety, kteří jsou kvalifikovanější a disponující příjmy nad 40 000 Kč měsíčně a taky vícečlenné domácnosti s dětmi. Umělou variantu ocení naopak dvoučlenné domácnosti a obyvatelé Moravskoslezského kraje. Dalším často provozovaným vánočním zvykem je typická štědrovečerní večeře, jejíž základ tvoří rybí či luštěninová polévka a jako druhý chod bramborový salát se smaženým kaprem, nebo taky s řízkem. Tomuto pokrmu holdují spíše manželské páry a rodiny s dětmi, naopak je tomu u svobodných a rozvedených lidí. 

Další opomíjené zvyky a tradice

Častou zálibou během vánočního období je zpívání a poslouchání koled, tento zvyk dodržuje na 60 % domácností. Lidová tradice, která připadá už na 4. prosince, což je den Svaté Barbory. Tento den by se měla uřezat větvička třešně nebo jiného kvetoucího stromu či keře. Především děti milují půlení jablíček, i přesto poklesl podíl lidí, jenž tento zvyk dodržují, a to o celých 12%. I v případě pouštění svíček v nádobě s vodou a lití olova se pomalu a jistě vytrácí z dnešních domovů. Více než třetina Čechů dbá na precizní návštěvnost půlnočních mší, převážně se jedná o důchodce a lidi, co mají šedesáti lety a více. Pokles zájmu se týká i návštěv jesliček (betlémů), na ně se chodí dívat především ženy, vysokoškoláci, manželé atd..

Odhalení skrytých významů tradic

Lodičky ze skořápek ořechů - u tohoto zvyku je důležité, aby si každý příslušník rodiny vyrobil sám svou vlastní lodičku. Potom můžete položit jednu jasně formulovanou otázku a to ve chvíli, kdy budete ve skořápce zapalovat svíčku a spouštět ji na vodu. V tento okamžik jen bystře pozorujte plavbu své lodičky a věštba může začít! Jestliže lodička zůstala u břehu, znamená to, že v příštím roce se nic nezmění a vše zůstane při starém. Když se hned potopí, tak je jakákoliv snaha o zlepšení situace k ničemu. Naopak - při plavbě se dotýká jiné lodičky, to symbolizuje lásku a přátelství, rovněž utvořený kruh s ostatními značí bezproblémové soužití, vzájemnou úctu, přátelství a toleranci. Opakem toho je zastavení se uprostřed ostatních, zde je nutná pomoc a ochrana zranitelného a citlivého jádra majitele lodičky. Pokud se lodička vydá na útěk z dosahu kruhu, pravděpodobně majitel v nadcházejícím roce rodinu opustí. Beze směru se lodička točí v kruhu? To je znamením nerozhodnosti a neuvědomnění smyslu a motivace života.

Původní smysl rozkrajování jablek spočívá ve věštbě, jenž určí náš zdravotní stav v nadcházejícím roce. Symbol hvězdičky předpovídá pevné zdraví po celý příští rok, pakliže se objeví křížek, nevěstí to nic dobrého.

Snad každá holka si někdy vyzkoušela hod střevícem. Na Štědrý den se vdavkuchtivé slečny postaví zády ke dveřím a přes rameno hodí svůj střevíc. Pokud spička ukazuje ven ze dveří, tak se prý dotyčná dívka do roka a do dne provdá. Pokud ne, zůstane v příštím roce svobodná.

Co o Vánocích dělat či naopak nedělat?

Pokud si nechcete přivolat smůlu, tak dbejte na dodržování těchto věcí - před půlnoční mší se nesmí šít, plést - protože by pak myši dílo zničily. Na Štědrý den se nesmí čistit chlévy a stáje, pak by dobytek kulhal. Taktéž by se nemělo prát, poněvadž to přináší smůlu a neštěstí do domu. A jestliže nechcete přijít o svého milého (milou), tak rozhodně v tento den nepište svému protějšku zamilované psaní, ani ve formě smsky aj. Avšak zaručenou dávku štěstí si vystřelíte z pušky směrem k Měsíci v noci na Boží hod, nebo si přesně na 25.12. upečte čerstvý chléb a taková čerstvě snesená vajíčka v ten samý den, dle starých pověstí oplývají kouzelnou mocí. Štědrý den v pondělí - dobrá úroda, hodně medu, v úterý - bude hojnost vína a obilí. Boží hod v pátek předpovídá horké léto a krásný podzim.

Současné pojetí vánoc

Ateistická část společnosti, která se považuje za civilizované jedince, bere Vánoce za svátky jídla, dárků a úbytku peněžních prostředků. Materialismus pohlcuje původního ducha Vánoc i končícího období roku. V jeho útrobách se pomalu ztrácí i potřeba a znalost tradičních zvyklostí. Tak letos v sobě probuďme tradicionalistu, odhodlaného splnit si "bobříka" tradičních zvyků.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies