Tenis a jeho pravidla

Tenis je ladná míčová hra, kterou mohou hrát dva nebo čtyři hráči. Zapotřebí je jen tenisová raketa, míček, tenisový kurt a síť. Tenis může hrát opravdu každý, nezáleží na výšce, váze ani pohlaví.
Žena na kurtu s tenisovou raketou a míčkem

Hra

Hra začíná podáním, které se provádí ze základní čáry. Hráč, který podává si nadhodí míček a udeří ho raketou a to dříve než dopadne na zem. Když podává zleva, musí míček umístit do pravého sloupce soupeřova pole a naopak. V případě, že podá chybně, má možnost opravného druhého podání. Změna podání se provádí při získání hry pro jednoho hráče.

Jakmile bylo podání provedeno dobře, tak se hráči střídají v úderech, do doby než jeden nestihne nebo neodehraje míček a nebo se dopustí jiného přestupku (trefí síť, zahraje dvojdomek, dotkne se míčku tělem atd.)

Bodování

Pokud hráč uhraje bod, je stav 15:0, uhraje-li druhý je to 30:0, získá-li třetí je stav 40:0 a po čtvrtém uhraném bodu, vyhrává hru.

Jestliže je stav 40:40, jedná se o shodu a nejbližší bod se počítá jako výhoda pro toho hráče, který ho získal. Získá-li ten samý hráč následující bod, vyhrává hru. V případě, že ho nezíská, je to opět shoda.

Hráč, který jako první získá 6 her, získává tak jeden set. Zápas se hraje na dva nebo tři vítězné sety, podle toho, jak to určí organizátor soutěže.

Cílem hry je získat požadovaný počet sedů, dříve než protihráč.

Tenisový kurt

Tenisový kurt je dlouhý 23,77 m a široký 8,23 m. Uprostřed kurtu je síť, zavěšená ve výšce 0,914 m (uprostřed).

Tenisová raketa

Délka tenisové rakety nesmí překročit 73,66 cm. Tvoří ji střídavě propletené nebo svázané struny (tzv. výplet), připojené k rámu.

Tenisový míček

Míček určený pro tenis musí mít vnější povrch všude stejný. Je z látkového potahu žluté barvy. Správný tenisový míč by měl mít odskok vyšší jak 1,35 m a nižší než 1,47 m, bude-li puštěn na betonový podklad z výšky 2,5 m.

Wimbledon

Wimbledon je nejprestižnější tenisový šampionát, který se každoročně odehrává v Londýně.

Zajímavosti z Wimbledonu

První Wimbledonský šampionát byl odehrán roku 1877 a měl pouze mužské amatérské účastníky.

Tenisového turnaje ve Wimbledonu se nejvíckrát zúčastnil Atrhur William Charles. Celkově zde hrál 35 krát a to mezi léty 1888 - 1927. Při posledním turnaji mu bylo 41 let.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies