Těhotenství týden po týdnu

Jakmile se dozvíte, že čekáte dítě, s nejvyšší pravděpodobností se ponoříte do knížek a budete chtít vědět, jak to teď s vámi a vaším novým přírůstkem bude. Právě proto přinášíme exkluzivní přehled vývoje matky i dítěte v době těhotenství, týden po týdnu.

Žena držící cedulku u těhotenského bříška

První týden plodu

Vývoj zárodku je velmi rychlý. Po 30 hodinách od chvíle oplodnění se zárodek skládá ze dvou buněk, po sedmdesáti hodinách už ze 32 buněk. Přibližně po čtyřech dnech je již „hotov“ útvar s buňkami, které tvoří základ jednotlivých tělesných tkání. Teprve šestý až sedmý den po oplodnění putuje zárodek do děložní dutiny, kde najde ideální místo pro uhnízdění.

4. až 8. týden těhotenství

Ve 4. týdnu, tedy v prvním měsíci těhotenství, je embryo velké asi půl centimetru. V druhém měsíci už je to šestkrát tolik. V tělíčku cirkuluje krev a na ultrazvuku lze slyšet tep dítěte. Formuluje se obličej, ale i prsty na rukou a nohou. Vznikají svaly a nervy. V tomto období je těhotenství nejzranitelnější – je proto důležité se nepřepínat, vyhýbat se alkoholu a cigaretám.

8. až 12. týden těhotenství

Těhotné ženy bývají v tomto období citlivější na různé vůně i chutě, zvyšuje se také citlivost prsou, která se začínají zvětšovat. Ve třetím měsíci těhotenství už jsou hotové všechny orgány dítěte. Je na čase navštívit těhotenskou poradnu, kde vám vystaví těhotenskou průkazku. Protože končí nejzranitelnější období těhotenství, můžete své tajemství konečně oznámit v práci.

12. až 16. týden těhotenství

Ve čtvrtém měsíci se vyvíjejí smysly – dítě již vnímá některé zvuky. Vyvíjí se také mimika – dítě se dokáže zasmát i zamračit. Rostou řasy a obočí. Na konci čtvrtého měsíce plod měří asi 15 cm.

16. až 20. týden těhotenství

Dítě začíná kopat. Bříško je již výrazné – nezapomínejte pravidelným mazáním předcházet vzniku strií. Pátý měsíc je ideální pro začátek těhotenského cvičení. Už jen proto, že vás v tomto období mohou začít pobolívat záda. Dítě měří cca 20 – 25 cm. Přestaňte nosit podpatky.

20. až 24. týden těhotenství

Dítě roste a sílí – v šestém měsíci je velké kolem 30 cm a váží cca 600 g. Konečně lze určit pohlaví dítěte. Začněte si pořizovat výbavičku.

24. až 28. týden těhotenství

Plod si cucá palce rukou i nohou, trénuje tak sání. Rozezná chutě. 35 cm a 900 g, to jsou jeho přibližné míry. V tomto období nejvíce přibíráte na váze, více se potíte.

28. až 32. týden těhotenství

Tělíčko dítěte má nyní vše, co potřebuje. Bude už jen přibírat na váze. Jak dítě tlačí na bránici, nastávající mamince se hůře dýchá, často také pálí žáha. Objem krve je vyšší o 1,5 litru, není proto divu, že otékají i nohy. Dítě váží okolo dvou kilogramů. Ustaluje se také porodní poloha.

32. až 36. týden těhotenství

Plod sestupuje pozvolna dolů, tlak na srdce a žaludek je tak mnohem menší. Dítě váží okolo dvou a půl kilogramů. Středem bříška vám probíhá zřetelná tmavá čára, ke které se upínají svaly. Nebojte se, několik týdnů po porodu tento znak zmizí. Nejdříve ve 32. týdnu máte nárok nastoupit na mateřskou dovolenou (nejpozději však 6 týdnů před termínem porodu).

36. až 40. týden těhotenství

Dítě váží okolo 3 až 4 kilogramů a je připravené přijít na svět. Dva až tři týdny před termínem porodu se objeví tzv. poslíčci – nepravidelné děložní stahy, které ale opět ustanou. Jsou jen předzvěstí porodu, nevedou ale k němu. Pokud neporodíte ani během 41. týdne, budete muset nastoupit do nemocnice.

Jak vypočtete TERMÍN PORODU

Výpočet termínu porodu není vůbec složitý. Přičtěte 7 k prvnímu dni poslední menstruace, pak odečtěte 3 od měsíce. Takže pokud jste měla poslední menstruaci 21. 9. 2008, termín porodu = 21+7=28 a 3 měsíce odečtené od dubna = červen. Termín porodu je tedy 28. června 2009. V den termínu porodu ale skutečně porodí jen 5% žen. Přestože trvá těhotenství průměrně 40 týdnů, může tato doba kolísat od 38 do 42 týdnů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies