Těhotenství a zdravotní komplikace

Těhotenství může zkomplikovat řada zdravotních problémů, nejen v raném stádiu těhotenství, ale také ve druhém či třetím trimestru. Předčasný porod tak může způsobit např. nedostatečnost hrdla děložního.
Socha ženy držící dítě v náručí

Těhotenství a zdravotní komplikace

Existují potíže, které mohou průběh těhotenství zkomplikovat. Komplikace může způsobit nejen spontánní potrat, který v dnešní době není ničím neobvyklým, ale také např. nedostatečnost hrdla děložního. Chcete se o těhotenství dozvědět více? Zde máte základní fakta.

Těhotenství a zdravotní komplikace – nedostatečnost hrdla děložního

Příčinou předčasného porodu bývá ve 30 až 40 procentech případů nedostatečnost hrdla děložního. Tuto nedostatečnost často způsobuje slabé, poškozené děložní hrdlo, které nevydrží tlak rostoucího plodu a plodové vody. Hrdlo se začíná zkracovat, povoluje, plodové obaly se otevírají a těhotenství je přerušeno. To mohou způsobit jednak vrozené vady, jednak různá poškození, k nimž žena přišla během dosavadního života.

Těhotenství a zdravotní komplikace – svalové napětí v děloze

Zvýšené svalové napětí v děloze může vyvolat předčasné otevírání hrdla. K uvolnění svalstva děložních stěn se proto těhotným ženám předepisují léky.

Těhotenství a zdravotní komplikace – imunitní problémy

Když je imunita mateřského organismu příliš vysoká, tělo matky začíná produkovat protilátky. Cílem léčby je snížit imunitu nastávající maminky podáváním příslušných léčebných preparátů. Také zánětlivé procesy v pochvě mohou způsobit lokální změny elasticity tkání.

Těhotenství a zdravotní komplikace – prevence

Nedostatečnost hrdla děložního je zákeřná, protože se neprojevuje žádnými nepříjemnými pocity. Odhalit hrozbu mohou jen speciální vyšetření. Tato komplikace vzniká i několik týdnů – nezbytné je absolvovat všechna gynekologická vyšetření.

Těhotenství a zdravotní komplikace – kdy má být žena obezřetná

Žena by měla být důsledná za těchto okolností:
  • V minulosti prodělala potraty v pozdních stádiích těhotenství nebo už porodila dítě předčasně.
  • Otěhotněla poté, co absolvovala léčbu neplodnosti.
  • Gynekolog předpokládá narození dvojčat či více dětí.
  • Nastávající matce je méně než 18 let nebo je ve věku 35 let.
  • Gynekolog zjistil dříve jakékoliv gynekologické potíže – např. narušenou funkci vaječníků, narušení děložního hrdla..

Těhotenství a zdravotní komplikace – léčba

Gynekolog-porodník volí taktiku léčby podle toho, jak proces hrdla děložního pokročil. Buď tedy pomocí léků odstraňuje příčiny otevírání hrdla děložního, nebo provede cerkláž (uzavření děložního hrdla kruhovým stehem) – to se dnes dělá jen zcela výjimečně. Lékař vás vyzve k častějším prohlídkám, kde provede příslušná sonografická a gynekologická vyšetření.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies