Těhotenství a práce - pracujte podle svých možností

Jaká zaměstnání jsou během těhotenství riziková? Jako o rizikové se často mluví jen o fyzicky náročné práci. Komplikace se mohou objevit i v profesích, které na první pohled tolik problémové nejsou.
Žena sedící u notebooku

Těhotenství a práce – oznámit to zaměstnavateli?

Některé těhotné ženy si myslí, že zvládnou v práci úplně všechno. Některé se také obávají toho, že když svému zaměstnavateli oznámí těhotenství, mohou ztratit finančně výhodné pozice nebo budou muset přejít jinam. Zajímá vás mateřská dovolená? I takové zaměstnání, kde žena sedí několik hodin u počítače však může být rizikové – žena má málo pohybu, nedodržuje pravidelné stravování apod.

Těhotenství a práce – pracovat jen bezpečně

Bezpečnou a rizikovou práci nelze od sebe tak přísně oddělit, protože do obou skupin můžeme zařadit velké množství profesí. Za bezpečnou můžeme považovat práci, kterou těhotná žena zvládne bez zvýšených fyzických nebo psychických problémů a která neohrožuje zdraví její ani miminka. V těhotenství pracovat lze, pracovní neschopnost se uděluje jen ze zdravotních důvodů.

Těhotenství a práce – nevhodná povolání

  • Nevhodné jsou těžké práce, při kterých žena zvedá těžká břemena (práce ve výrobě, kuchařky, zdravotnický personál…) nebo se jinak výrazně fyzicky namáhá při dlouhém stání po celou směnu nebo prací v noci.
  • Mezi nevhodná povolání patří také práce v provozu s chemickými látkami, které mohou negativně ovlivnit vývoj plodu (např. práce s barvami, ředidly, ale také dlouhodobý pobyt v zakouřených místnostech…).
  • Dlouhodobé stání vede ke vzniku křečových žil (slyšeli jste o léčbě laserem?) a při celodenním sezení se zvyšuje riziko trombózy dolních končetin.
  • Rovněž práce ve dvousměnném provozu není vhodná, žena by neměla pracovat v nočních hodinách.
  • Žena, která některou z uvedených prací vykonává, má nárok na přeřazení na jiný typ práce za stejných finančních podmínek.

Těhotenství a práce – fyzická a psychická práce

Těhotenství nemusí zkomplikovat jen fyzicky náročná práce, ale také práce, která psychicky vyčerpává (např. učitelky). Zvýšená psychická zátěž se netýká jen žen ve vedoucích pozicích, ale každé práce, která vyvolává psychický stres. Vaše tělo může ve stresových okamžicích vyplavovat stresové hormony, což může mít z následek zvýšenou únavu, dráždivost, nespavost apod. Psychická pohoda je v těhotenství velmi důležitá. Smíchem ke zdraví...

Těhotenství a práce – pracujte podle svých možností

Základním předpokladem zdravého vývoje miminka je dostatek odpočinku a relaxace. Těhotenství je samo o sobě stavem, který může vyčerpávat a unavit. Mějte však na paměti, že práci by měla být konána s mírou – s přihlédnutím k vašemu momentálnímu zdravotnímu stavu a možnostem.

Těhotenství a práce – co nařizuje zaměstnavatelům zákon

  • Pokud těhotná žena koná rizikovou a náročnou práci, je zaměstnavatel povinen převést ji na jinou práci, která je pro ni vhodná a při níž bude dosahovat stejného výdělku jako v dosavadní práci.
  • Zaměstnavatel je povinen převést ženu na takovou práci, která odpovídá jejím schopnostem a možnostem.
  • Je rovněž povinen vyhovět žádosti o zařazení na denní práci, jestliže pracuje v noci.
  • Zaměstnavatel nesmí těhotnou ženu zaměstnávat prací přesčas.
  • Zaměstnavatel je povinen seznámit těhotné ženy s riziky v zaměstnání, které by mohly mít dopad na její těhotenství a učinit všechna opatření, které vedou ke snížení duševní a tělesné námahy.
  • Zaměstnavatel je povinen zřizovat, udržovat a zlepšovat hygienická a jiná zařízení pro ženy.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies