Těhotenství a mléko

V období těhotenství prochází tělo ženy mnoha zásadními změnami a budoucí maminky uvažují nad vhodnou skladbou jídelníčku. I když potřeba energetického příjmu v těhotenství nestoupá, měl by se příjem vitamínů, minerálů a stavebních látek zdvojnásobit.
Dívka pijící ze sklenice mléko

Velké množství živin, která žena v těhotenství potřebuje, poskytuje čerstvé mléko a mléčné výrobky. Obsahují totiž látky, které jsou snadno stravitelné a mají vysokou biologickou dostupnost. Už v jedné sklence čerstvého mléka získá těhotná žena nejméně pět minerálů či vitamínů, které jsou potřebné pro zdravý vývoj dítěte.

Vápník

Vápník je nezbytným minerálem pro kosti a zuby plodu. Nejlepším zdrojem vápníku jsou zakysané mléčné výrobky, ze kterých tělo vápník nejlépe vstřebává. Ke všemu kyselost zakysaných mléčných výrobků posiluje vstřebatelnost vápníku.

Kyselina listová

Jediným zdrojem kyseliny listové je právě čerstvé mléko a mléčné výrobky. Když zvýšíte v prvních fázích těhotenství příjem kyseliny listové na 600 g, výrazně snížíte riziko poškození nervové soustavy dítěte.

Vitamíny

Z mléka a mléčných výrobků může těhotná žena doplnit například vitamin A či D. Oba dva se podílí na tvorbě kostí a pokožky plodu.

Probiotická kultura

V čerstvých mléčných výrobcích je důležitá probiotická kultura, která zlepšuje stav střevní sliznice a tím i vstřebávání živin ve střevech. Dále upravuje trávení, zabraňuje zácpě a zvyšuje obranyschopnost organismu.

Hořčík

Na prevenci proti předčasným děložním stahům, předčasnému porodu či poruchám funkcí placenty je výborný hořčík. Ten se také, v poměrně velkém množství, nachází v mléce a mléčných výrobcích. Navíc je nutný k ukládání vápníku do vyvíjející se kostry plodu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies