Tasmánie - země nekonečného dobrodružství

Nedaleko australského kontinentu se nachází tajuplný ostrov s názvem Tasmánie. Bohatá koloniální historie, nádherná příroda, v lesích se zde prohánějí tasmánští čerti. Chcete vědět víc? Čtěte dál…
Tajuplný ostrov Tasmánie

Bývalá trestanecká kolonie

Daleká Tasmánie má za sebou bohatou koloniální historii. Od roku 1642, kdy byl ostrov objeven Nizozemcem A. J. Tasmanem ho spravovali právě Holanďané. Zhruba po 140-ti letech obsadili Tasmánii Angličané, kteří se výrazně přičinili k masovému vyhlazení původních obyvatel.

 

Na začátku 19. století zde žilo ještě přes 4 000 domorodců, kteří žili kočovným způsobem a živili se lovem. Britové si však z jejich země vybudovali trestaneckou kolonii a domorodce během několika desítek let zcela vybili.

Fauna a flóra Tasmánie

Od roku 1901 Tasmánie patří k členským státům Australského svazu. Momentálně zde žije asi 430 000 lidí a hlavním městem je Hobart.

 

Tasmánie je známá svým horským prostředím, více než polovina povrchu je zarostlá jehličnatými lesy. A právě úžasná příroda je to, co sem láká turisty z celého světa. V tasmánských lesích žije populace tzv. tasmánského čerta. Jsou to houževnatí bojovníci, kteří si v minulosti dokázali poradit s konkurencí psa Dinga.

 

Nyní se ale potýkají s jiným problémem. Pravděpodobně kousnutím, se mezi nimi přenáší nebezpečný druh rakoviny.

Zajímavosti - nový druh života

K zajímavostem na Tasmánii rozhodně můžeme zařadit tzv. Totemový sloup. Kámen o průměru 4 metry je vysoký rovných 65 metrů a je lákadlem pro nejbláznivější horolezce z celého světa.

 

Neprozkoumané břehy Tichého oceánu u pobřeží tohoto nádherného ostrova zkoumali týmy australských a amerických vědců. Dostaly se při tom na člověkem dosud nedosažená místa a objevili několik zcela neznámých druhů živočichů. Neuvěřitelných výsledků dosáhli v ponorce v hloubce od 1 do 5 kilometrů.

Dovolená a cestování

Mexiko - Země Mayů

Lesbos - ostrov lesbiček?

Djerba – ostrov zlatých pláží

Egypt – ráj českých turistů?

Zapomenutý ostrov Réunion

Turecko - křižovatka kultur

Cestujeme za teplem na Liparské ostrovy

Laos, země chrámů a deštných pralesů

USA – důležité informace o zemi

Káhira a její město mrtvých

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies