Tajemné údolí Arabské pouště – Petra

Starobylé město Petra se řadí od roku 2007 mezi 7 novodobých divů světa. Je to velmi nádherné město, které vás nadchne jak bohatou minulostí, tak také kuriózními stavbami, které jsou vytesány do skal.
Archeologické naleziště Petra  v Jordánsku

Nejstarší město světa leží v Jordánsku

Nejstarší město světa – Petra, leží v Jordánsku. Oficiální název Jordánska zní Jordánské hášimovské království. Petra se rozkládá na prostranství uprostřed vysokých skal.

 

Přístupovou cestou je pouze úzká skalní soutěska Siq, která je dlouhá 1,5 kilometru a široká od 3 do 10 metrů. Na konci této soutěsky naleznete nespočet chrámů, klášterů a budov vytesaných do okolních skal.

Nejznámější památky

Mezi nejznámější památky tohoto města patří například Pokladnice, královské hrobky vytesané do skály Jabal Khubta, chrám okřídlených Lvů nebo kláštěr Ed-Deir.

Petra – nejstarší město světa?

Jordánská Petra se řadí mezi nejstarší města světa, archeologové zde našli 9000 let staré pozůstatky lidského osídlení. Od svého objevení až do 80. let minulého století byla domovem Beduínů. Mezi další nejstarší města světa patří například také Jerich v Izraeli. 

Oblíbený turistický cíl Jordánska

Petra patří mezi oblíbené turistické místa, každý den sem zavítá více než 3000 návštěvníků. Je to velmi zajímavé místo, které láká nejen svou tisíciletou minulostí, ale také kuriózními památkami z dob Nabajetů.

 

Návštěva kouzelného města vytesaného přímo do skály je velikým zážitkem. Pokud byste chtěli Petru navštívit, počítejte s tím, že zde strávíte více než 1 den.

Petra patří mezi 7 divů světa

7. července 2007 se město Petra zařadilo mezi nových 7 divů světa. Od roku 1985 je Petra zapsána v seznamu světového dědictví UNESCO.

V Petře se natáčel Indiana Jones

Toto starobylé město je natolik zajímavé, že si jej všimli i filmoví tvůrci, kteří jej znovu proslavili. V Petře se natáčel známý film – Indiana Jones a poslední křížová výprava.

Související články

Káhira a její město mrtvých

Djerba – ostrov zlatých pláží

Egypt – ráj českých turistů?

Sedm divů světa 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies