Syndrom vyhoření? Nejčastěji na jaře.

Při syndromu vyhoření neprotestuje pouze naše mentalita, ale chátrá také naše tělo. Příznaky syndromu vyhoření lze zaměnit s jarní únavou, některé příznaky se shodují s příznaky deprese. Od deprese a běžné únavy se liší syndrom vyhoření především tím, že je omezen na oblast práce.

Muž s opřenou rukou o své čelo

Syndrom vyhoření (Burn-out)

Syndrom vyhoření (Burn-out) by se dal charakterizovat jako osobní krize, kterou zažívá ten, kdo psychicky ani fyzicky neunese pracovní situaci, ve které se dlouhodobě nachází. Syndrom vyhoření by se dal také srovnat z hlubokou depresí – hranice mezi nimi je velmi tenká. Proto je potřeba tuto situaci včas řešit. Nejčastěji trpí syndromem vyhoření ti, kteří pracují s jinými lidmi – nejčastěji lékaři, zdravotní sestry, pedagogové a nebo vysoce postavení manageři.

Jaké jsou nejčastější příčiny vzniku syndromu vyhoření?

Mezi nejčastější příčiny syndromu vyhoření patří přílišná přepracovanost, workoholismus, psychicky nebo fyzicky náročná práce, psychické problémy spojené s výkonem práce, negativní vlivy v osobním životě (například rozvody nebo úmrtí), nezdravý styl života (nezdravá strava, nedostatečný pitný režim, nedostatek pohybu, apod.), trauma, stres, pocit duševní prázdnoty nebo samotářství.

Zákoník práce - pracovní doba

Workoholismus škodí zdraví i vztahům

Příznaky syndromu vyhoření

Osoby trpící syndromem vyhoření mohou cítit neustále vnitřní napětí, úzkostlivé pocity, které ústí do dlouhodobého a chronického stresu, dále také pocity bezmoci a nechuť k čemukoli. Často jsou také popudliví, špatně spí, velmi snadno se unaví a nemají chuť k jídlu. Varovnými signály před blížícím se syndromem vyhoření jsou euforické nadšení z práce, neustálé přijímání nových úkolů, neschopnost vzít si volno a také neschopnost říci „ne“. Lidé pohlcení prací nemyslí na nic jiného, než na práci - zapomínají na rodinu, na blízké přátele i kamarády.

Prevence a léčba syndromu vyhoření

Pokud jste již u sebe zaznamenali některé příčiny a nebo příznaky popsané výše, tak máte k syndromu vyhoření možná docela blízko. Léčbou syndromu vyhoření je v podstatě prevence. Důležité je stanovit si denní limit, který strávíte prací. Vždy by vám měl zbýt čas, který můžete strávit s rodinou, přáteli a nebo jej vyplnit svými koníčky. Nezapomínejte ani na dostatek spánku, vhodné je pravidelně relaxovat. Stres a vyčerpání je možné minimalizovat pohybem, sportovní činností a celkově zdravotním životním stylem. Pokud vás již syndrom vyhoření postihl, je vhodné zajít za psychoterapeutem, v těžších případech za psychiatrem.

Co dělat a nedělat v práci

Jak chytit v práci druhý dech

Jak sedět správně u počítače?

Jak se vzchopit z neúspěchu

Jste obětí multitaskingu?

Jak škodí práce u počítače našemu zdraví?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies