Syndrom prázdného hnízda

Jednou se to stane každé z nás. Po letech důsledné výchovy a péče nás dítě opustí, aby žilo svůj vlastní život. Matky v těchto chvílích často propadají tzv. syndromu prázdného hnízda. Jak se tedy s odchodem dítěte vyrovnat?

Matka s dcerou opřené hlavami k sobě

Co je to syndrom prázdného hnízda

Tzv. syndrom prázdného hnízda vniká u rodičů, zejména u matek, po odchodu dítěte (popř. dětí) z rodiny. Projevuje se pocity úzkosti, osamělosti, strachu z úplné ztráty svých potomků. Přemíra volného času a prázdný prostor v bytě jim přináší pocit nejistoty.

Když odejde dítě z domu…

Jakmile dospělé dítě odejde z domu, nastává rodičům . Zejména matky by své děti měly nejraději stále pod kontrolou, péče o ně je přece hlavní smysl jejich života. Poté, co děti vyletí z hnízda, mají rodiče pocit, že už jim nezbývá nic jiného než stárnout a často se dostavují deprese. Opuštění rodičů je také velkou prověrkou rodičovských vztahů – ty dobré se většinou upevní, špatné se mohou naopak úplně rozpadnout.

Promluvte si!

Při odchodu dětí se někdy dostavují hádky a výčitky. Je ale třeba pochopit i druhou stranu – každé dítě touží postavit se jednou na vlastní nohy, žít se svým partnerem a zařídit si život podle svého. Odchod dítěte není v žádném případě známkou toho, že vás nemá rádo! Vzpomeňte si na sebe v mládí, jakou jste měli radost, když vaší rodiče odjeli byť jen na několik dní pryč z domu. Znamenalo to snad také, že jste je neměli rádi?

 

Pokud se chcete vyhnout konfliktům a tomu, že vás dítě bude navštěvovat nerado ze strachu z dalších výčitek, sedněte si spolu a v klidu popovídejte. Kromě nářků, jak se cítíte („Tohle mám za všechno, co jsem pro tebe udělala..”), se zeptejte i vy svého dítěte, jak se cítí ono.

Jak se vyrovnat s depresemi a pocity osamělosti

Pokud budete po odchodu dítěte trpět depresemi, najděte příjemný způsob, jak vyplnit svůj volný čas. Chtěla jste odjakživa jezdit na koni? Přihlaste se do jezdecké školy. Baví vás vaření? Kupte si kuchařku a vyzkoušejte nové recepty. Právě teď můžete naplnit své touhy, na které pro péči o děti dosud nebyl čas. Pokud je však vaším hlavním přáním dále péče o děti, můžete pracovat jako dobrovolnice na lince bezpečí nebo pomáhat handicapovaným dětem. Nebo si počkejte na vnoučata.

Vnímejte pozitivní stránky nové etapy vašeho života

Syndrom prázdného hnízda zažívají spíše ženy, které jsou na svých dětech v určité míře závislé a upřednostňují jejich zájmy před svými. Matky, které svým dětem dopřávají volnost a věnují se i vlastním zájmům, se smiřují s odchodem dítěte lépe. Může dokonce nastat i úplně opačná situace, kdy se matkám po odchodu dětí v podstatě uleví. Více času i prostoru vnímají pozitivně – konečně mohou dělat také něco pro sebe a svého partnera. Vždy záleží na samotném jedinci, jak se k odchodu svých dětí postaví.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies