Syndrom nezdravých budov (SBS)

Strašák nového tisíciletí. Pracujete v kanceláři s klimatizací bez možnosti větrání? Světová zdravotnická organizace podala v roce 1984 zprávu, že v USA a evropských zemích trpí přes 30% obyvatel tzv. Sick Building Syndrome - Syndromem nezdravých budov.
Vysoké paneláky

Co je syndrom nezdravých budov (SBS)

Zjednoduše řečeno – je to skupina více či méně závažných nemocí a zdravotních potíží, které si lidé mohou přivodit dlouhodobým pobytem v uzavřených místnostech. V bytech, kancelářích, školách, supermarketech trávíme denně až 18 hodin a trend stále stoupá. Tento problém je tudíž závažný.

Syndrom nezdravých budov – zdravotní potíže

Mezi nejčastější problémy patří

  • start nebo zhoršení alergií
  • astma, opakované záněty dýchacích cest
  • bolest hlavy, podráždění očí
  • zvýšený krevní tlak, cholesterol
  • kardiovaskulární choroby
  • deprese, neuróza, snížená imunita…

Syndrom nezdravých budov ve městě

Vzduch ve městě je plný smogu, je hermeticky uzavřený okny a obohacený o celou řadu chemikálií z nábytku, umělých hmot, PVC, kouře, statické elektřiny. Ze syntetických potahů a koberců stoupá doslova koktejl chemikálií. Tento vzduch – uvnitř budovy je až 10x prašnější než venkovní vzduch. Je jasné, že tento vzduch organismu nemůže prospívat.

Syndrom nezdravých budov – pomoc

O tom, že je SBS zdravotním rizikem není pochyb. Vzduch ve svých uzavřených prostorách můžeme změnit k lepšímu větráním, regulací teploty, vlhkosti, také pomocí přístrojové techniky – čistička vzduchu, ionizátor vzduchu. Tyto přístroje dokáží během několika hodin výrazně zlepšit kvalitu vzduchu a jsou nejlepším řešením. Klimatizace nic neřeší.

Syndrom nezdravých budov – realita

Měření prokázalo, že v centru Prahy a uvnitř budov byly alarmujícím způsobem nízké úrovně ionizace – obsah kladných a záporných iontů kyslíku. Vyšší koncentrace záporně nabitých iontů je prospěšná. Nejproblematičtějšími místy jsou uzavřené kanceláře s klimatizací, místnosti bez oken. Dýchat musí každý, snažte se tedy postarat o čistý vzduch, bez něhož nemůžeme existovat.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies