Syndrom jedináčka - jak mu předejít?

Z hlediska sociálního je pro každé dítě ideální mít alespoň jednoho sourozence. Jenže ne každá žena si může více potomků dovolit. Jak tedy zvládnout jedináčka a vychovat z něj silného jedince?

Šklebící se chlapeček

Jak vzniká a jak se projevuje syndrom jedináčka

Sourozenci jsou zvyklí se dělit. Dělí se o hračky, o jídlo i o lásku, takže jim nepřijde neobvyklé, když se mají podělit i s kamarády ve školce či ve škole. Naproti tomu jedináček je zvyklý dostávat vše. Mylně si pak vytvoří představu, že přesně takhle život funguje a později bývá nemile překvapen.

Nevýhodou jedináčka jsou také zvýšené požadavky ze strany rodičů. Pro každou maminku je jeho dítě to nejlepší, nejchytřejší a nejkrásnější. Při větším počtu dětí se její požadavky rozdělují, u jedináčka jsou soustředěny jen na jednoho člověka. Je sice pravda, že je mnohem jednodušší materiálně zajistit jednoho potomka, ale je tu opět jedno velké ale – jedináček se o materiální vymoženosti nemusí s nikým dělit.

Jak vychovávat jedináčka

Nerozmazlovat

Syndromu jedináčka lze úspěšně zabránit. Z každého jedináčka nemusí zákonitě vyrůst rozmazlený sobec, záleží jen na přístupu rodičů. Ti by měli dítě odmalička učit štědrosti a nedopřávat mu cokoliv, na co si ukáže prstem. Má chuť na čokoládu? Dejte si ji na půl. Chce si hrát? Vysvětlete mu, že máte nějakou práci, ale potom mu přání splnit můžete. Pokud se začne vztekat, nepovolujte! Dítě pak pochopí, jak málo stačí k tomu, aby dosáhlo svého a bude svůj vzorec chování opakovat.

Neočekávat příliš

Pamatujte, že jedináček je sám na vaši lásku, ale i nároky. Nemůžete chtít, aby dítě splnilo veškeré vaše ambice – respektujte jeho individualitu a smiřte se s jeho nedostatky! Snažte se rozvíjet jej v oboru, který mu jde a baví jej nejvíce a ne tam, kde by se vám líbilo, aby byl úspěšný.

Dopřát mu svobodu

Rodiče jedináčka bývají úzkostnější, proto mu dopřávají méně svobody a udělují více zákazů z obavy, že by se mu mohlo něco stát.

Naučit jej samostatnosti

Z mnoha jedináčků vyroste mámin mazánek, který si bez rodičů pomalu ani nezaváže tkaničky. Dítě byste měli vést k samostatnosti od útlého věku – vytvoří si tak sebedůvěru, která je pro úspěch v životě tolik důležitá. Učte jej také podílet se na povinnostech spojených s chodem domácnosti.

Zajistit kontakt s jinými dětmi

Snažte se dítě povzbuzovat při uzavírání přátelství. Pokud nemá ve svém okolí žádné přibližně stejně staré děti, docházejte s ním do kroužků, kde se naučí sociální vazby navazovat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies