Svatý Valentýn - slavíte tento svátek zamilovaných?

Svátek Sv. Valentýna připadá na den 14. února. Někteří jej oslavují, dávají si zamilovaná přáníčka, dárky, květiny a další drobnosti, s jejichž pomocí se snaží svému partnerovi dokázat, jak moc ho milují. Jde tu o uctívání lásky a milované osoby.

Svatý Valentýn - slavíte tento svátek zamilovaných?

 

  • Tento svátek má původ v Evropě

 

Možná jste se domnívali, že se jedná o americký svátek. Nenechte se zmýlit. Valentýn je skutečně historicky doloženou postavou. Proto bychom k jeho oslavám měli přihlédnout tak, jako je to u jiných historických výročí. Tento svátek mohli všichni zamilovaní poprvé slavit až po pádu totalitního režimu, což bylo po roce 1989, takže u nás jde o poměrně mladou tradici.

 

  • Svatý Valentýn

 

Na základě několika historických dokumentů lze doložit, že v období mezi lety 268 až 273 zemřel Valentýn. Až po své smrti byl později prohlášen za svatého. Tento ctnostný, počestný a moudrý člověk byl za svého života římským knězem. Bylo to v době vlády císaře Claudia II. Gothica.

 

Podle křesťanské legendy císař nebyl rád, že římští muži vstupovali do armády velmi neochotně. Domníval se, že je to hlavně z toho důvodu, že nikdo nechtěl opouštět svou rodinu a především svou milou. Možná proto se rozhodl o uvalení zákazu, co se týče svateb i zasnoubení.

 

Valentýn však nedbal zákazu a i tak všechny zamilované, kteří se chtěli vzít, tajně oddával. Za tyto láskyplné skutky však byl odsouzen k smrti. Tento trest spadal zrovna na den 14. února. Ještě před popravou prý ale stihl napsat poslední milostný dopis nějaké ženě. A ten dopis je dnes považován za první valentýnské přání.

 

  • Oslava dne Sv. Valentýna by neměla být jen o dárcích…

 

Zkuste se trochu zamyslet nad tím, jak svátky, výročí, narozeniny a další výjimečné události má většina z nás spjaty s předáváním dárků. Ano, dárky nás umí potěšit a dělají nám radost tím více, když jsou darovány s láskou, ale opravdu je tak potřebujeme?

 

Vždyť k potěšení toho druhého můžete využít spoustu věcí, které jsou mnohem vzácnější a navíc vás nebudou stát tolik peněz. Co takhle místo pozvání do předražené restaurace uvařit něco dobrého ve své kuchyni. A nejlépe spolu. Čas s našimi blízkými je tou nejcennější hodnotou v životě. Čas nám všem tak rychle utíká, že si to možná ani neuvědomujeme.

 

Někteří z nás se v životě pořád za něčím urputně honí a většinou je to ani neuspokojuje. Přicházejí tak o spoustu času, který by mohli využít lépe. Den Sv. Valentýna nemusí být komerčním svátkem, kde jde jen o to, co komu koupit. Ale to bychom museli změnit naše myšlení. Co myslíte, stojí to alespoň za pokus? My si myslíme, že ano.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies