Studovat můžete v každém věku!

Vycestovali jste po škole do zahraničí nebo dokonce založili rodinu a vaše plány udělat si maturitu nebo vystudovat vysokou padly? Nevadí! Všechno lze dohnat!

Ženy hledící do notebooku

Proč začít znovu studovat

Je pravda, že po třicítce už se člověk neučí tak rychle a snadno jako v mladším věku, přesto vrátit se ke studiu stojí za to. Důvodů je hned několik – učením rozvíjíte svůj mozek, zvyšujete šanci na uplatnění na trhu práce, můžete posílit svou současnou kariéru a co především – své sebevědomí. Dodělat si maturitu nebo studovat vysokou školu vám může pomoci získat práci, po které skutečně toužíte. Navíc poznáte nové přátele.

Úskalí pozdního studia

Samozřejmě, že pokud chodíte do práce, budete si muset zorganizovat čas tak, abyste měla čas i na studium. V úvahu připadá studium dálkové nebo kombinované.

Když chcete na VŠ

Přihlášky na vysoké školy se obvykle podávají do konce února, některé vysoké školy ale vypisují i dodatečná přijímací řízení (v srpnu nebo září). Studenti, kteří si podali přihlášky na více vysokých škol, si totiž nakonec vyberou jen jednu, čímž se uvolní místa pro další uchazeče.

Jak probíhá studium na vysoké

Školní rok je na vysokých školách rozdělen na letní a zimní semestr. Semestr je zakončen zkouškovým obdobím (v lednu a červnu), kdy z každého předmětu, který jste se daný semestr učili, musíte složit písemnou nebo ústní zkoušku. Za každou zkoušku získáváte určitý počet bodů, tzv. kreditů, a abyste postoupili do dalšího semestru, musíte jich mít opět školou určený počet.

Když si chcete dodělat maturitu

Chcete si dodělat maturitu? Pokud jste vyučena v tříletém oboru na středním odborném učilišti, můžete. Dostudovat ale musíte ve stejném oboru (s výjimkou oboru podnikání – na ten se můžete přihlásit s jakýmkoliv výučním listem). Nejlepší je zajít se zeptat přímo na učiliště, kde jste studovali. Pokud již toto učiliště neexistuje, informujte se o dalších možnostech nástavbového studia na úřadu práce.

Přijímací zkoušky se na tento typ studia obvykle nepořádají, školy zájemce přijímají na základě motivačního pohovoru a výsledků z učení.

Jak probíhá studium nástavbových maturitních oborů

Studium nástavbových oborů probíhá podobně jako na vysokých školách formou prezenční nebo dálkovou. Existují ale také večerní školy a externí formy studia. Všechny tyto typy studia trvají dva až tři roky. Školné se platí jen v soukromých školách a na školách státních tehdy, je-li vám více než 26 let (stejně jako na VŠ).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies