Studium v zahraničí

Studium v zahraničí je oblíbeným trendem mladých lidí. Každý, kdo chce zdokonalit své jazykové schopnosti a zvýšit své uplatnění na trhu práce už o této možnosti alespoň uvažoval. Víte ale jak se na studijní pobyt dostat a jak probíhá přijímací řízení?

Vlajka Velké Británie

Proč studovat v zahraničí?

Naučit se cizí jazyk není žádná hračka. Každý, kdo už v zahraničí na studijním nebo pracovním pobytu byl, vám ale potvrdí, že nejlépe se cizí jazyk naučíte v zemi, kde se jím mluví. Díky nutnosti neustálé konverzace překonáte komunikační bariéru, naučíte se okamžité reakci, spoustě nových výrazů a navíc poznáte novou kulturu a tradice. Měsíc v zahraničí vám dá to, co roční studium doma a kromě nových znalostí si sebou přivezete také ambice a můžete očekávat lepší uplatnění na trhu práce.

Možnosti studia v zahraničí

Studovat můžete v zahraničí v jakémkoliv jazyce, který si vyberete. Je libo naučit se španělsky? Můžete vycestovat do Španělska, na Mallorku nebo i do Jižní Ameriky. Studovat můžete v kterékoliv zemi, kde se mluví jazykem, který se učíte, pokud vaše škola s tamní univerzitou spolupracuje.

Jak se dostat na studijní pobyt v zahraničí

Studijní pobyt můžete zrealizovat dvěma způsoby – přes studijní agenturu (zde se však jedná o tzv. jazykové cesty, jste ubytování v hostitelské rodině a na svůj pobyt si sami vyděláváte) nebo přes studijní programy Erasmus a Sokrates (učíte se přímo na tamní univerzitě). Ubytování a stravování obvykle platí škola, cestovné a kapesné si hradí studenti sami.

Studijní programy středních a vysokých škol

Aby jste se dostali na studium v zahraničí, musíte projít přijímacím řízením, které má tři kola. Prvním krokem je odevzdání životopisu v jazyce, ve kterém chcete studovat. Dále budete potřebovat posudek učitele cizího jazyka. Někdy se také odevzdává esej nebo jiný slohový úkol. Pokud se dostanete do druhého kola, budete se muset prezentovat verbálně. Čeká vás rozhovor v češtině i v cizím jazyce.

 

Nezpomeňte na preventivní prohlídku!

Podmínkou pro studium v zahraničí je také preventivní lékařská prohlídka. Tuto prohlídku si studenti běžně hradí sami, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra však na ni v rámci balíčku pro studenty od 18 do 26 let přispívá až do výše 500 Kč.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies