Stres - jak se od něj osvobodit?

Stres řadíme mezi “běžné” reakce lidského těla. Organismus tímto způsobem reaguje na nepříjemnou či komplikovanou situaci. Ale dlouhodobému stresu bychom se vyhýbat, protože zátěž pro náš organismus není malá. Záleží na každém z nás, jakou si zvolíme formu útěku (odpočinku).

Smutná žena s hlavou na kolenou u zdi

Stres a naše zdraví

 

Kdybychom chtěli popsat, co že to je vlastně ten stres, asi bychom použili slova typu - napětí, tlak, nebezpečí, trauma, nemoc, finanční a další krizové situace. Jednoduše pociťujeme stavy úzkosti, strachu, bezmoci a beznaděje, objevují se u nás prudké změny nálad (zlost, agresivita), máme zrychlený tep, buší nám srdce, vysychá nám v ústech a hodně se potíme. Stres nás okrádá o kyslík, způsobuje také bolesti zad a oslabuje imunitní systém. Pokud s přemírou stresu v našich životech neuděláme vůbec nic, tak nám hrozí nejen vyšší náchylnost k těžším onemocněním (alergie, rakovina), ale i tzv. syndrom “vyhoření”.

 

Zdravá psychika - prevence před stresem

 

Naše mysl dokáže zázraky, jen je tomu třeba uvěřit. Pokud si budeme udržovat zdravý odstup od věcí, které mohou za stres v našem životě, budeme na tom lépe. Měli byste se vyhýbat situacím kdy děláte více věcí současně. Lepším způsobem bude plynule přecházet od jedné činnosti ke druhé, jinak se časem připravíte o poslední zbytky zdravého rozumu. Některým vysoké tempo a zvládání mnoha věcí najednou může vyhovovat, ale nelze to nikdy provádět donekonečna. Dříve či později se vaše tělo a mysl unaví, a nebudete mít na výběr nic jiného, než trochu v životě zvolnit.

 

V rodině i v práci by měl být řád. Každý by měl své povinnosti znát a připomínání věcí ostatním lidem rozhodně není vaše starost. Samozřejmě nebereme v potaz naše děti, připomínání a opakování věcí je naše starost a povinnost. Máme na mysli třeba kolegy v práci, kde není vaší povinností připomínat čas porady, pomáhat ostatním s prezentací, na kterou zapomněli, nebo přebírání odpovědnosti za jejich chyby. Hlídejte si rámec svých povinností a zbytek nechte na těch, komu opravdu patří.

 

Tipy na odstranění stresu

 

  • dopřejte si kvalitní masáž
  • více se hýbejte - říká se sportem ke zdraví, tak si zasportujte nebo se jděte projít
  • buďte kreativní - vybarvujte omalovánky, tvořte si bytové dekorace, čtěte si, …
  • naučte se meditovat - uklidníte tím svou mysl
  • nemějte strach - neodkládejte věci na poslední chvíli a nikdy nezapomeňte, že pro každý problém existuje řešení!

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies