Stop rozmazlování dětí

Možná i vy označíte občas ratolest kamarádky nebo sousedů za "rozmazleného spratka." Nemluví tak i oni o vašem dítěti? Předcházejte rozmazlenosti, dětem pak hrozí vážné problémy.

Dítě s rukama za hlavou

Jaké je rozmazlené dítě?

Podle psychologů má rozmazlené dítě širší pomyslné hranice, než které považujeme za přiměřené. Děti se rozmazlené nerodí, sami rodiče a prarodiče mají rozmazlenost dítěte na svědomí. Možná ani netuší, že jeho rozmazlenost mu v budoucnu může způsobit spoustu vážných problémů.

Nemáte ho náhodou doma?

Přečtěte si charakteristiku rozmazleného dítěte, třeba zjistíte, že některé vlastnosti vidíte i u vašeho dítka. V tom případě děláte něco špatně.

  • tolerujete mu záchvaty zuřivosti
  • hází vše po zemi, likviduje oblečení, hračky a knihy a všichni kolem něj pracují, aby to dali    dohromady
  • od ranného dětství všichni plní jeho přání a požadavky
  • místo trestu je odměňováno, dostává se do středu pozornosti
  • jí jen to, co mu chutná, kdy chce, kolik chce, i když to není zdravé
  • jeho drzé výrazy jsou v domácnosti považovány za vtipné
  • nikdy mu nebyl zakázán televizní program nebo časopis, který není pro jeho věkovou kategorii vhodný

Nebojte se zákazů, režimu a slova „NE“

Zapomeňte na přehnaně benevolentní výchovu, kdy dítě nic nemusí dělat. Riskujete tak, že vychováte rozmazlence. Ať je vaše dítě hyperaktivní nebo zcela klidné, už od nejnižšího věku by se postupně mělo učit, kde jsou určité hranice a nastavit pevný denní režim. Ač se to nezdá, právě pevný režim zbavuje děti strachu a nejistoty. Je fajn, pokud dítě ví, že v určitou hodinu se dělají ty a ty věci. Problém může nastat ve škole nebo školce. Tady dítě musí rozpoznat hranice, které se nenaučí jinde, než v rodině. Uděláte-li chybu, nedivte se, až dítě bude rozhodovat za vás, co se dnes bude dělat nebo co bude k obědu. Rodiče se občas záměrně záporu vyhýbají. Možná se nechtějí hádat, bojí se, že je děti nebudou mít rády, někdo je pohodlný. Na „NE“ není nic špatného. Zapomeňte na slovíčka „Možná“, „Uvidíme“, „Ještě chvilku“ a podobně.

Moderní matky a metoda absolutní volnosti

Moderní maminky nemají na děti příliš moc času, proto volí k výchově ne moc dobrou volnou metodu. Je to celkem risk, často není výsledek takový, jaký si rodiče představují. K nenávratným chybám dochází především v prvních třech letech života. Je to období, kdy si dítě nejlépe zvyká a učí se určitá pravidla. Nenaučíte-li dítě pravidla respektovat – narazí a to pravděpodobně hned v první třídě na základní škole.

Co rozmazlencům hrozí?

Konečně zmíníme následky, které jste svému rozmazlenému dítku přichystali. Rozmazlené děti neumí uznat prohru, jsou nezdravě soutěživé ani nemají schopnost dostatečné empatie. Tyto děti se nenaučí uznat svou chybu, tím pádem nejsou schopné osobně růst na základě svých chyb. Pro svou samolibost budou odstrkovány z kolektivu. Budou mít tendenci manipulovat s lidmi a neuznávat jejich názory. Co je nejhorší? Rozmazlené děti se s obtížemi prosazují v oblasti práce.


Vychovat dítě je opravdová dřina, proto držíme všem palce!

Dvoujazyčná výchova

Učíme dítě určitému řádu

Základy výchovy - vybudujte si respekt u svých dětí

Je na vás vaše dítě příliš fixované?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies