Štědrovečerní zvyky

Máme je spojeny se Štědrým dnem stejně jako smaženého kapra, koledy a vánoční pohádku v televizi. Některé z nich patří ke klasice, která se dodržuje téměř v každé domácnosti, jiné jsou poněkud opomíjené nebo polozapomenuté.

Dárky pod vánočním stromečkem

Štědrovečerní zvyky

Máme je spojeny se Štědrým dnem stejně jako smaženého kapra, koledy a vánoční pohádku v televizi. Některé z nich patří ke klasice, která se dodržuje téměř v každé domácnosti, jiné jsou poněkud opomíjené nebo polozapomenuté. Pojďme si trochu osvěžit paměť – štědrovečerní zvyky dodají svátečnímu večeru magickou atmosféru a potěší nejenom děti.

Zvyky přinášející štěstí

U stolu by měl sedět sudý počet lidí. Lichý počet přináší smůlu. Než usedneme k večeři, připravíme si vše potřebné, abychom nemuseli vstávat od stolu. Lidé věřili, že by se rodina o dalších Vánocích nesešla celá. Jmelí nosí štěstí tomu, kdo pod ním projde a tomu, kdo je jím obdarován. Kdo si jej koupí sám pro sebe, tomu štěstí nepřinese. Na Štědrý den nic nekupujeme, nepůjčujeme ani neprodáváme. Přineslo by nám to neštěstí.

Aby byly doma peníze a blahobyt

Do peněženky si schováme šupinu ze štědrovečerního kapra, aby byla stále plná peněz. Čočka rozsypaná na svátečním stole přinese do domu peníze. Na stole je při štědrovečerní večeři tolik jídla, že se každý nají dosyta a ještě zbude. To je záruka rodinného blahobytu a hojnosti v příštím roce.

Zvyky zaručující zdraví

Na štědrý den jíme houby, abychom měli štěstí v rodině, zelí, aby nás chránilo před zimnicí, knedlíky, aby byla rodina stále sytá, řepu, aby nás chránila před úplavicí a bobule jalovce, aby nás chránily před morem. Rybí polévku jíme pomalu, jedině tak budeme dlouho živi a zdrávi. Vykoupeme-li se tento den v mlýnském náhonu, celý příští rok budeme zdraví. Když si před zasednutím ke stolu stoupneme bosou nohou na sekeru ležící na zemi, nebudou nás v příštím roce bolet nohy.

Věštění budoucnosti

Chceme-li vědět, co nás čeká v příštím roce, vyzkoušíme lití olova do studené vody. Podle vzniklých tvarů hádáme, co nás čeká a nemine. Když rozkrojíme jablko napříč, hvězdička znamená štěstí, křížek neštěstí.

 

Svobodné a nezadané dívky se mohou dovědět, zda se příští rok vdají: postaví se zády ke dveřím a do pravé ruky vezmou pantofel nebo střevíc, který hodí za sebe. Míří-li střevíc špičkou ke dveřím, může dívka očekávat svatbu a odchod z domu.

 

Do skořápky vlašského ořechu se umístí svíčka a pustí se po vodě. Když dopluje doprostřed, dotyčný odejde z domu do světa, skořápka při kraji znamená, že zůstane doma. Rozlouskneme-li vlašský ořech, bílé zdravé jádro znamená štěstí v příštím roce, černé jádro neštěstí.

Myslíme na druhé

Neodmítneme pohoštění žádné náhodné návštěvě, pocestnému, tulákovi nebo žebrákovi, zavítá-li k našemu prahu. Prostřeme jeden talíř navíc, kdyby někdo přišel. Zároveň tím vyjadřujeme, že příbuzní, kteří navždy odešli, mají stále místo mezi námi.

Půst

Kdo se tento den postí, uvidí zlaté prasátku. Ke stolu by se mělo zasednout, až když vyjde první hvězda.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies