Stavební spoření a změny pro rok 2012

Také stavební spoření prošlo několika zásadními změnami, které se dotknou nových i stávajících smluv, a to včetně smluv uzavřených před rokem 2004. Jiná bude výše státní podpory, také se nově budou danit připsané úroky. Seznamte se podrobněji se změnami ve stavebním spoření prostřednictvím našeho dnešního článku.

Ruka vkládající minci do pokladničky ve tvaru domečku

Výše státní podpory činní maximálně 2.000 Kč za rok

Výše státní podpory je nově stanovena na deset procent z ročního vkladu, přičemž výše vkladu je omezena hranicí 20.000 Kč ročně. Maximálně tak můžete ročně získat státní podporu ve výši 2.000 Kč, což je při obvyklém šestiletém cyklu celkově 12.000 Kč. Do roku 2010 byla výše státní podpory 3.000 Kč (při spoření 20.000 Kč ročně). Změna státní podpory se týká nejen nově uzavřených smluv, ale také stávajících smluv, včetně smluv uzavřených před rokem 2004 s nárokem na státní podporu ve výši 4 500 korun.

Daň z připsaných úroků je stanovena na 15%

Nově také platí, že budou připsané úroky ze stavebního spoření zdaněny 15% daní. Zdanění se ovšem netýká připsaných dotací od státu či základního vkladu, ale „pouze“ a jen úroků samotných. Zdanění budou podléhat již úroky připsané ke stavebnímu spoření v roce 2011, dříve připsané úroky se zpětně danit nebudou. Daň bude automaticky odečtena při výběru hotovosti. Výhodou je, že nebudete muset kvůli tomu podávat daňové přiznání.

Vyplatí se stavební spoření?

Stavební spoření se vyplatí v případě, že jej uzavřete s výhodnými podmínkami. Proto si před uzavřením smlouvy o stavebním spoření dobře promyslete, kolik chcete měsíčně spořit a s jakým zhodnocením. Je vhodné se poradit se specialistou, který vám doporučí vhodnou cílovou částku i délku spoření tak, aby se vám stavební spoření skutečně vyplatilo a zároveň jste nemuseli v průběhu spoření platit příliš vysoké poplatky (například poplatek za uzavření smlouvy, poplatek za vedení účtu, apod.).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies