Spí miminko s vámi v jedné posteli?

Všechno kolem nás může být vnímáno dvěma a více způsoby. Nemůžeme tedy jednoznačně říct, co je vhodnější. Mělo by miminko spát hned od narození ve své postýlce nebo bude pro dítě lepší, když bude spát s rodiči?

Spí miminko s vámi v jedné posteli?

 

Odborníci tvrdí, že by miminko mělo spát samo, ve vlastní postýlce, protože spaní s miminkem má jistá rizika. Možná si řeknete, že 100 lidí - 100 názorů, ale co když tím můžeme své dítě zbytečně ohrozit? Jak to tedy je?

 

Jaké výhody přináší společného spaní?

 

  • Když se vás bude miminko v noci dožadovat, máte jej nablízku, takže k němu nemusíte neustále vstávat. 
  • Jakmile miminko nakojíte, nemusíte se bát, že by se probudilo, když ho budete ukládat, neboť už je v postýlce s vámi.
  • Společné spaní podporuje a pomáhá kojení.
  • Vytvoříte si s dítětem pevnější vazbu.
  • Vaše spánkové cykly se s těmi od vašeho miminka krásně sladí, takže nebude hrozit, že byste byla neustále vytrhávána z hlubokého spánku.
  • Miminko pak ani tolik nepláče, protože ví, že jste hned vedle něj.

 

Kdy se společné spaní nedoporučuje?

 

Existují však i situace, kdy byste s miminkem v jedné posteli spát určitě neměli. Vy i váš partner byste ke společnému spaní měli přistupovat zodpovědně a dodržovat určité zásady. Pokud jeden z vás kouří, raději se společnému spaní s dítětem vyhněte.

 

Také nesmíte pít alkohol, brát drogy, neměli byste být nepřiměřeně unavení a neměli byste užívat léky, které by mohli otupit vaši schopnost se vzbudit či by celkově měly vliv na váš spánek. S miminkem v jedné posteli by rozhodně neměly být zvířata ani starší sourozenci.

 

 

Společné spaní vyžaduje důkladnou přípravu

 

Zajistěte, abyste všichni měli dostatek prostoru. Postel by měla být zabezpečená tak, aby se z ní miminko nemohlo skutálet. I vy budete jistější. V zábranách by se miminko nemělo zaseknout ani zabořit.

 

Vždy musíte dávat pozor, aby mohlo pohodlně dýchat, takže se zbavte těžkých a velkých polštářů a peřin. Samozřejmě by v posteli neměly být žádné ostré předměty či hrany, o které by se miminko mohlo zranit.

 

Pokud se bojíte, že své dítě ve spánku přimáčknete, můžete si ke své posteli přisunout blíže jeho postýlku. Dnes už se jistě někdo najde, kdo ji pevně připevní k té vaší větší a může odstranit i zábranu mezi vámi a dítětem. Tak mu budete nablízku a zůstane vám i partnerovi určitá svoboda, co se týče spánkových pohybů.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies