Špatné trávení

Kdybychom žili v čistém prostředí, jako tomu bylo v minulosti, stačilo by nám konzumovat jen vyváženou stravu. Jenže v dnešním době se potýkáme s nežádoucími vnějšími vlivy, způsobujícími špatné vylučování toxinů, což se projevuje např. špatným trávením.

Muž dávající si jídlo do úst

Trávení, trávící ústrojí a enzymy

Trávicí ústrojí je brána, přes kterou vstupují do těla vitamíny, minerály, výživné látky a tekutiny. Součástí naší stravy jsou tuky, bílkoviny, složité cukry, které se nejprve musí rozložit na stravitelné jednotky, což se zejména děje v tenkém střevě.

 

Trávení potravy je proces, kterého se zúčastňuje velký počet trávících enzymů. Tyto enzymy proces trávení umožňují a součastně jej urychlují. Trávicí enzymy můžeme tedy charakterizovat jako katalyzátor trávicích procesů.

 

Špatné trávení a jeho příčiny

Příčiny vzniku špatného trávení jsou už dlouhou dobu všeobecně známé. Jde především o jednostrannou výživu chudou na balastní látky, nedostatek pohybu, nepravidelný rytmus života, alkoholismus nebo nadměrné užívání antibiotik či projímadel. 

Špatné trávení a jeho příznaky

Většina z nás se nestravuje, tak jak by měla. Důsledkem toho jsou potom již zmíněné problémy s trávením, ke kterým patří nadýmání, bolest břicha, nepravidelné vyprazdňování a pálení žáhy.

 

Obtíže spojené se špatným trávením jsou nepříjemné a mohou vést i k vážným zdravotním problémům. Je třeba se zamyslet nad tím, co konzumujete a svůj jídelníček pozměnit.

 

Špatné trávení a jak na něj

Potýkáte-li se se špatným trávením, musíte především zařadit do jídelníčku potraviny, jenž Vašemu zažívání pomohou (vláknina, zakysané mléčné výrobky aj.). Důležitý je také pitný režim ve formě vod s nízkým obsahem sodíku.

 

Pomoc však najdete i v produktu Aloe Live Trávení od Pharma Activ, který zmírňuje příznaky špatného trávení a pocitů plnosti po jídle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies