Špatná dětská obuv může způsobit deformaci páteře

Nákup obuvi nepatří mezi oblíbené činnosti dětí. Děti nám neřeknou, zda-li je pro ně zvolená obuv pohodlná a nebo je někde tlačí. Je tedy na nás, abychom jim vybrali tu správnou. Výběr obuvi rozhodně nepodceňujte! Nevhodně zvolená obuv může dítěti způsobit nejen otlaky a puchýře, ale také s postupem času problémy s páteří nebo klouby.

Dětské bílé botičky

Kupujeme dítěti první botičky

První boty dítěti kupujte až ve chvíli, kdy začne chodit ven. Botičky by měly být z textilu a nebo měkké kůže, podrážka by měla mít dostatečně pružný podešev. Také by dítě mělo mít v botičkách dostatečný prostor v prstní části. Vhodný je kotníčkový typ bot, který nohu dostatečně zafixuje.

Není vhodné, pokud dítě obouváte do zděděných bot od staršího sourozence a nebo jiného dítěte. Nevyplatí se to z hygienických ani zdravotních důvodů - hrozí možnost nákazy plísňovými nebo kožními chorobami!

Kupujeme obuv pro děti předškolního a školního věku

Při výběru vhodné obuvi pro dítě předškolního a školního věku byste měli myslet nejen na maximální pohodlnost obuvi, ale také dostatečnou podrážku - ta by měla mít vzorek dostatečně hustý, hluboký (aby se dítěti dobře šlo i po nerovném terénu) a neměla by klouzat. Nevhodná je obuv s podpatky.

Vzhledem k tomu, že se tvar a velikost dětské nohy rychle vyvíjí a mění, je potřeba obuv pravidelně kontrolovat. U dětí předškolního věku jednou za 3 měsíce, u školáků jednou za 5 měsíců. Je třeba počítat s tím, že dítě bude na rok potřebovat cca 4 až 6 párů bot.

Není vhodné kupovat dítěti boty „do zásoby". Nemuseli byste se trefit a dítě by mohly takové boty tlačit. V botách, které jsou o několik čísel větší, bude mít zase dítě sklon zakopávat a nebo nepříjemně „šoupat" nohama.

Další rady pro úspěšný nákup dětské obuvi

Boty kupujte pouze ve speciálních prodejnách s dětskou obuví. V tomto případě se rozhodně nevyplatí šetřit!

Velikost nohy dítěte můžete změřit s pomocí speciální měřící pomůcky, na kterou se jednoduše postaví. Tato pomůcka by měla být ve všech prodejnách, které se specializují na dětskou obuv.

Při měření zkontrolujte vzdálenost mezi nejzazším bodem oblouku paty a koncem nejdelšího prstu. Obuv musí být v přední části o 10 až 15 milimetrů delší, než je noha. Šířka obuvi musí odpovídat obvodu nohy v místě prstních kloubů. Nevhodná je příliš úzká i příliš široká obuv.

Při výběru vhodného typu obuvi se poraďte s prodavačem či prodavačkou. Měla by vám poradit, jaká velikost bot a také jaký materiál (nejvhodnější jsou přírodní materiály), bude pro vaše dítě nejvhodnější.

Trendy obuv pro jaro 2011

Dětská obuv - jak ji správně vybrat

Boty, které cvičí za vás

Boty až na prvním místě!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies