Spánek u dětí

Spánek u dětí je mnohokrát křehčí než u dospělých. Tak, jak se dítě vyspí, takový bude i jeho příští den. A co teprve jejich sny, které bývají intenzivnější než sny dospělých. Mnohé něco znamenají, jiné jen naznačují...
Spinkající miminko

Děti a jejich spánek

Jakmile dítě usne, vzápětí upadne do tvrdého spánku. Po pár hodinách začíná být spánek méně klidný, oči se začínají paralelně pohybovat a dítě sní. V tuto dobu se nedoporučuje dítě budit, jelikož přerušení této fáze (REM fáze) může způsobit, že koncentrace dítěte bude příští den oslabena. Naopak děti, které se na konci této fáze probudí samy, ohroženy nebudou. (Víte, jak na zdravý spánek?)


Děti spí často jen v polospánku. Ale i přesto bývají jejich sny intenzivnější, než sny dospělých. Často se také stává, že události, které děti prožijí ve dne, se přenesou do snu.

Děti a jejich sny

Hlavní téma, které se dětem starým tři až čtyři roky zdá, jsou zvířata. O takových rodičích se jim nezdá téměř vůbec.


Děti mají nejraději sny o pádech a létání, ve kterých hraje hlavní roli strach, jak asi tento sen dopadne. Ovšem ve většině případech nemá toto dobrodružství žádný konec. Vědci se domnívají, že takového sny vznikají, má-li dítě správně fungující krevní oběh a celkově se cítí v pohodě. Psychologové se zase přiklánějí k názoru, že létající sny jsou jako odpoutání od pozemských problémů.


Dětem se mohou zdát i sny o nahotě. Ta může ve snu naznačovat jakýsi komplex méněcennosti a zábrany vyvolané příliš přísnými rodiči.


Takové sny, které se odehrávají ve škole, jako je ústní zkouška či písemka, jsou pro rodiče signálem k tomu, aby své dítě prověřili, zda se v jeho životě neděje něco závažného.


Pozor dejte, pokud se vašemu dítěti zdá o ohni nebo vodě. Takovéto sny můžou naznačovat, že dítě utrpělo jisté duševní trauma, které se jej trápí.

Mluvení a křičení dětí ve spánku

Mnoho dětí se poměrně často uprostřed noci vyděsí. Ještě během spánku vykřikují, tluče jim srdce a mohou mít problémy i s dechem. Odborníci však tvrdí, že se nejedná o nic, co by bylo životu nebezpečné. Tento stav většinou souvisí s úzkostným snem, který dítě silně rozrušil. V tomto případě, stačí, když dítě utěšíte a vysvětlíte mu, že se nemá čeho bát. Poté co se uklidní, znovu usne a je pravděpodobné, že na špatný noční zážitek brzy zapomene.

A mějte na paměti! Chcete-li dítěti dopřát hodnotný spánek, dodržujte ve spánku řád - stanovenou hodinu, kdy se usíná a kdy vstává.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies