Spalničky

Kašel a rýma, horečka, opuchlá tvář, bílé svrny v ústní sliznici, červená vyrážka na obličeji a na těle, to jsou hlavní příznaky spalniček. Pokud se vám tato choroba v dětství vyhnula, po kontaktu s nemocným jí s nejvyšší pravděpodobností onemocníte.
Profil tváře malého chlapce
Spalničky jsou velmi nakažlivé onemocnění postihující zejména děti.
Jedná se o virovou infekci, která se přenáší kapénkovou nákazou nebo přímým stykem s nemocným.

Prevence a léčba spalniček

Důležitou prevencí je očkování. Chrání dítě před spalničkami a v případě, že se i přesto nakazí, zmírňuje průběh onemocnění. Lékař předepíše dítěti léky a doporučí přísný klid na lůžku a dostatek tekutin.

Průběh onemocnění

Spalničky se obvykle projeví nejpozději 12 dní po nákaze zvýšenou teplotou, rýmou a suchým, dráždivým kašlem. Na vnitřní straně tváří se vytvoří drobné bílé skvrny. Následuje vzestup horečky a tvorba typických spalničkových vyrážek. Vyrážky ve formě světle červených skvrnek se objevují zprvu na tváři a za ušima, později se rozšiřují po celém těle. Po pěti dnech by měla vyrážka i všechny ostatní příznaky zmizet.

Nebezpečí spalniček

Při těžkém průběhu může teplota vystoupit i ke 40° C a může dojít k vážným komplikacím. Zde je nutná okamžitá hospitalizace.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies