Sourozenecké pořadí a vlivy na děti

Myslíte si, že vás ovlivnilo vaše sourozenecké pořadí narození? Odborníci budou stále diskutovat o tom, jakým způsobem se toto pořadí na nás podepsalo a jak nás ovlivňuje.
Přetahující se děti

Sourozenecké pořadí

Pro dnešní dobu je typické, že rodiny mají pouze jedno dítě. Je to dobře? Jaký vliv to má na jeho vlastnosti a schopnosti? A jak to je v rodinách, kde vyrůstá více dětí? Ovlivňuje pořadí sourozenců náš přístup k životu? Chovají se rodiče ke všem svým dětem stejně?

Sourozenecké pořadí a vlivy

Ať už je sourozenecké pořadí jakékoliv, každé dítě je svébytná a individuální osobnost. Má nezaměnitelné vlastnosti a povahové rysy. Sourozenecké pořadí nebude jistě zanedbatelné, ale do popředí vstupují i další okolnosti. To, jakým způsobem jsou vychovávány, v jakém prostředí se pohybují, jaký je mezi nimi věkový rozdíl, kolik dětí spolu vyrůstá aj. Pokud je dítě agresivní, stydlivé – zřejmě nebude hrát takovou roli sourozenecké pořadí. Každopádně je třeba se jeho chováním zabývat.

Sourozenecké pořadí a prvorozené dítě

U prvorozených dětí zůstává stále v podvědomí, že mají svou nezastupitelnou „vůdčí“ roli. Očekává se od nich, že budou samostatné, zodpovědné a brzy budou alespoň částečně „zastupovat“ rodiče. Pro prvorozené děti je typické, že jsou ve svém životě cílevědomé, organizované a dokáží si poradit s mnohými překážkami. Podobné vlastnosti jsou i u jedináčků.

Sourozenecké pořadí a druhorozené dítě

Pokud sourozenci nebudou mít od sebe příliš velký věkový rozdíl, je typická pro druhorozené dítě určitá přizpůsobivost, smířlivost a velkorysost. Tyto děti rády spolupracují a umí dělat kompromisy. Nejsou tolik ambiciózní a nároční jako jedináčci. Většina rodin zůstává u dvou dětí, ale pokud přibudou další, cítí „prostřední“ děti často méně pozornosti od rodičů.

Sourozenecké pořadí a nejmladší dítě

Nejmladší dítě bývá bráno jako „benjamínek“ rodiny. Nejsou na něj kladeny takové nároky jako na prvorozené dítě. Nejmladší děti bývají otevřené, tvořivé, zábavné. Mají schopnost motivovat a aktivovat celou rodinu, jsou ochotné riskovat.

Jedináček

V současnosti zůstává v rodinách jen při jedináčcích. Jedináčci to však nemají o nic jednodušší. Bývá na ně kladeno více požadavků, jsou v neustálé pozornosti rodičů. Pokud jsou však „zdravě“ vychováváni mají také řadu předností. Jsou cílevědomí, tvořiví, brzy se adaptují do společnosti dospělých lidí (snadno s nimi komunikují). Řada podnětů, kterou musí vstřebat způsobí, že se jim značně rozšíří rozumové schopnosti. Pokud jsou v dostatečném kontaktu se svými vrstevníky potlačí se jejich sklon k sobeckosti, rozmazlenosti.

Sourozenecké pořadí – je to důležité?

Pokud rodiče rozdělují svou pozornost a lásku mezi všechny děti stejně, není důležité pořadí narození, ani kolik dětí v rodině vyrůstá. Dítě má řadu vlastních vrozených dispozic a své povahové rysy, které se výchovou (a jinými vlivy) dají jen potlačit nebo zvýraznit.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies