Solárium a jeho rizika

Opálená kůže působí přitažlivě, je sexy. Mýtů a nepravd o příznivých účincích vyšla spousta, proto je třeba uvést opalování v soláriích na pravou míru a pokoušet riziko na základě vlastní úvahy.
Solarium pro krásné opálení

Opálená kůže je sexy

Důvodů, proč milujete solária, existuje spousta. Solárium vám připadá bezpečné nebo dokonce prospěšné hlavně díky tomu, že se většinou nachází ve místech, kde to zdravým pohledem na život přímo srší. A jejich majitelé vás v honbě za snědou pletí podporují a často se od nich dozvídáte, že UV paprsky chrání pleť, zlepšují náladu, zvyšují imunitu a dodávají tělu potřebné vitaminy – tedy samé lži.

Co říkají kožní lékaři na opalování v soláriích?

Věřit byste měla spíše kožním lékařům. Ti jsou přesvědčeni, že tenhle způsob opalování ohrožuje zdraví skoro stejně jako časté opalování na slunci. Když se pravidelně a dlouhodobě vystavujete UV záření, obrovsky se zvyšuje riziko, že onemocníte rakovinou kůže. Nebezpečí je tak velké, že proti soláriím bojuje dokonce i Světová zdravotnická organizace.Zatím se však děje z řad uživatelů pravý opak – salony s těmito UV grily se vesele množí a na nedostatek (nepoučených!) klientů si rozhodně nemůžou stěžovat.

Nebezpečí v solárních studiích

Určitě jste slyšela, že "moderní" a takzvaná bio-solária jsou bezpečná, protože nevyzařují žádné škodlivé paprsky. Tak této lži taky nevěřte. Bronzovou pokožku vám zařizují dva druhy UV záření: UVA a UVB. Spálení kůže a vznik rakoviny má na svědomí hlavně UVB záření, a proto solária vyzařují především paprsky UVA. Jenže ani ty nejsou mírumilovné. Poškozují DNA v buňkách kůže a urychlují její stárnutí. Jestli pleť pravidelně opékáte, uplyne pár let a vy jistě změníte názor, když uvidíte, že máte více vrásek než vaše kamarádky a že se Vám již v mladém věku tvoří stařecké pigmentové skvrny a rozšířené žilky. Jsou to nevratné změny, které pak odstraní jedině zásah kosmetického chirurga. Jak navíc trubice v soláriu stárnou, vyzařují víc a víc UVB paprsků. Trubice by se měly pravidelně přeměřovat, jenže málokterý majitel to dělá. Některé staré přístroje na vás klidně pustí pětkrát silnější UVB záření než polední slunce!

V ideálním případě by vás měl nejdřív vidět kožní lékař, který zhodnotí vaši pokožku, zhodnotí její typ a vysvětlí vám, jestli je pro vás opalování vůbec vhodné. Hodně z vás věří, že solárium je účinný lék na zimní depresi a působí proti únavě. Platí, že nedostatek světla zhoršuje náladu, ale pocit pohody si můžete získat i jinde. Pokud se potřebujete zahřát, jděte raději do sauny. Další pověra praví, že pobyt v soláriu zvyšuje imunitní systém, ale není to tak. „Výrazná dávka UV záření může oslabit imunitní systém a zvýšit riziko infekčního onemocnění," stojí v prohlášení Světové zdravotnické organizace. Navíc vám po návštěvě solária hrozí zánět spojivek.

Jak zmírnit riziko solárií?

Jestli pořád věříte, že bez solária nemůžete existovat, za každou cenu dodržujte následující pravidla.
V první řadě si ujasněte, jaký máte typ pokožky!Poznáte ho podle toho, jak vaše kůže obvykle vypadá poté, co se hodinu procházíte na poledním sluníčku. Zrudne a nikdy nezhnědne? V tom případě pro vás solárium představuje zakázanou zónu. Pokud vaše pleť na sluníčku někdy zrudne, ale většinou se opálí bez problémů, vyzkoušejte solárium nejvýše třikrát do roka. A neopalujte se v něm déle než deset minut. I když jste od přírody snědá a ještě nikdy jste se na slunci nespálila, neležte na umělém sluníčku bez omezení. Jedno „slunění“ by neměla přesáhnout patnáct minut a za rok rozhodně neabsolvujte víc než patnáct návštěv.

Před opalováním nepoužívejte deodoranty ani parfémy.Používejte přípravky na opalování v soláriích, ale dejte si pozor. Některé nekvalitní typy těchto přípravků navíc vůbec neúčinkují! Po slunění nejvíc pokožce prospěje, když ji nadopujete hydratačním tělovým mlékem, nejlépe určeným přímo po opalování v soláriu. Nechte si poradit!

Možná už jste slyšela, že škodlivost UV paprsků snižuje polykání beta-karotenu nebo nejrůznějších tablet pro "bezpečné" opalování, které se dají sehnat v lékárnách. Sice platí, že antioxidanty (beta-karoten, vitaminy E a A, zinek a selen) posilují odolnost pokožky, ale před rakovinou kůže vás žádné tablety neochrání!

V ideálním případě zkuste změnit na solárium pohled a smířit se s tím, že je úplně normální mít světlou pleť. Pokud přesto toužíte po bronzu, spolehněte se na nejzdravější řešení, které Vaše kůže uvítá. Samoopalovací krémy Vám poskytnou stejnou službu - ztmaví jenom vrchní vrstvu a nebudou Vám hrozit díky opalování vrásky ani horší negativa, které solária svým užíváním přinášejí.

Vitamíny pro zdravé opalování

Pro zdravé opalování Vám doporučujeme například VITAMIST E+Selen. Vaše kůže díky tomuto revolučnímu preparátu bude naprosto neodolatelná.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies