Šokující móda na královském dvoře ve Versailles

Jestli máte pocit, že současná móda už bláznivější a výstřednější být nemůže, přečtete si tento článek. Zjistíte, že vedle modelů královny Marie Antoinetty a jejích dvorních dam jsou piercing a růžové dredy jen nevinnými dětskými výstřelky!
Zelené oko

Versailles diktuje módu

Versailles. Stát ve státě. Módní ateliér Evropy. Tady, na dvoře Ludvíka XVI., se rozhoduje o tom, co budou oblékat císařské a královské dvory v celé Evropě. Jak toho francouzský dvůr dosáhl? Dnes bychom řekli, že názornou propagací. Pořádaly se módní přehlídky, kde manekýnami byly umělé loutky v životní velikosti oblečené podle poslední módy. Ty byly posílány na jednotlivé panovnické dvory, aby tam šířily francouzský vkus.

Móda ve znamení rokoka

Nejtypičtější model tehdejšího dámského šatníku byla krinolína. Časem se její kruhový půdorys změnil v elipsu. Kdybychom zvedli krinolínu a všechny spodničky, objevili bychom drátěnou kostru, která držela její tvar. Tvořilo ji pět postupně se rozšiřujících obručí spojených voskovým plátnem. S širokou krinolínou kontrastoval vosí pas. Toho se dosahovalo šněrováním. Šněrovačky byly uvnitř vyztuženy velrybími kosticemi, které vážily až 1kg. Občas se stalo, že dáma byla tak sešněrovaná, že nemohla dýchat a omdlela.

Účesy - vyčesané a vyztužené paruky

Tady se dala popustit fantazie nejvíc. Do vysoko vyčesaných a různě vyztužených paruk se umisťují celá zátiší - větrné mlýny, mosty, plachetnice... Před plesem pracovali vyhlášení kadeřníci na účesech svých zákaznic několik dní a ty v noci spaly vsedě, aby si výslednou kreaci nezničily. Jedna dvorní dáma se svěřuje ve svých memoárech: „Chtěla jsem poprvé vyzkoušet účes, velmi nepohodlný, ale módní - několik plochých lahviček, přizpůsobených tvaru hlavy, v nichž bylo trochu vody a do nichž se zastrčily živé květiny se stonky. Jaro na hlavě, uprostřed sněžného pudru, působilo okouzlujícím dojmem!“

Doplňky dřívější a dnešní

V módě je nyní pompadúrka - malá taštička podobná váčku nazvaná podle milenky Ludvíka XV., markýzy de Pompadour. Do společnosti se nedalo vyrazit bez hedvábných rukaviček, krajkového kapesníčku a vějíře. V líčení kromě bílého pudru hrají významnou roli tzv. mušky - malé hevábné náplasti, které se lepily na tvář nebo do výstřihu, aby upozornily na přednosti své nositelky.

Pánská móda

Pánové si potrpěli na bíle napudrované paruky s řadou lokýnek vzadu svázaných stuhou. V Prusku se dlouhé vlasy splétaly do copu. Muži se oblékají do atlasů a saténů pastelových barev. Kalhoty byly úzké, dlouhé jen ke kolenům a doplňovaly je bílé hedvábné punčochy. Dále se nosil kabátec, vesta a košile s krajkovými manžetami a fižím u krku. Střevíce zdobila přezka, podle zámožnosti majitele stříbrná nebo zlatá, dokonce i zdobená drahokamy.

Konec jedné éry

Výdaje na módu a rozmařilý životní styl u královského dvora byly trnem v oku obyčejným Francouzům. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat: cesta revoluce dovedla Ludvíka XVI. i jeho choť Marii Antoinettu roku 1793 pod gilotinu. Revoluce smetla nejen francouzskou monarchii, ale i rokokovou módu. Návrat krinolín na sebe ale nenechal dlouho čekat - už kolem roku 1850 je čekalo znovuzrození...

Aby nám brýle slušely ...

Nehty jsou ozdobou každé ženy

Trendy jara 2008 - oblékněte se podle nejnovější módy

Trendy v líčení a účesech pro rok 2008

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies