Smog - zabiják v šedém plášti

Že může být smog viníkem našich dýchacích potíží dávno víme. Ale věděli jste, že také snižuje kvalitu mužských spermií a u těhotných žen může vyvolat plodové anomálie? Lze se vůbec nějak smogu bránit?
Kouř na obloze se zapadajícím sluncem
Výraz smog pochází ze dvou slov: smoke - kouř a fog - mlha. Smog je v podstatě mlha vytvořená kouřem. Dnes se tímto výrazem označuje jakékoliv silně znečištěné ovzduší, hlavně ve velkých městech. Znečištění je způsobeno hlavně výfukovými plyny a kouřem z továren.

Smog a inverze není totéž

Lidé si často pletou smog s inverzí. Inverze není na rozdíl od smogu vázaná na znečištěné ovzduší. Jedná se o jev čistě meteorologický, kdy teplejší vzduch z vyšších vrstev atmosféry pokryje přízemní studený vzduch. Teplý vzduch působí jako hráz, která neumožňuje jedovatým látkám ze studeného vzduchu unikat. Tím, že brání promíchávání vzduchových vrstev přispívá ke zhoršení rozptylových podmínek.

Dopad smogu na zdraví

Smog je směsicí různých prachových částí, chemických látek, mikroskopických části pneumatik, částeček silničních povrchů, plynů ap. Některé jedovaté látky v ovzduší dokáží ve formě kyselých dešťů rozrušit i kamenné sochy. Jistě si pak dokážete představit, jaký dopad pak tyto škodliviny musí mít na naše dýchací cesty.

Zdravotní důsledky smogu

  • dýchací potíže, srdeční onemocnění
  • alergie
  • plodové anomálie
  • zhoršení kvality mužských spermií
  • snížená obranyschopnost organismu
  • únava

Čemu se vyvarovat při zvýšené koncentraci smogu v ovzduší

  • nevykonávejte těžkou fyzickou práci, vdechujete pak ještě více škodlivých látek
  • věnujete-li se sportům pod širým nebem (běhání, bruslení), provozujte je raději v dopoledních hodinách, kdy je koncentrace znečištění nižší
  • jezděte v autě raději s pootevřeným okénkem nebo v něm častěji větrejte. Je-li auto uzavřeno, stoupá koncentrace benzenu, který se posléze vypařuje do ovzduší.
Pokud žijete ve větším městě, kde jsou smogové závoje běžnou záležitostí, vyrážejte častěji do přírody nebo si pořiďte domů alespoň osvěžovač vzduchu.




Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies