Small talk – zvládněte úvodní konverzaci

Společenské tlachání o ničem, tzv. small talk, k nám přišlo z Ameriky. Ačkoliv se zdá, že na něm není nic těžkého, můžete se dopustit pěkného trapasu, pokud nevíte, jak na to.

Smějící se lidé vedle sebe

Co je to small talk?

Small talk je v podstatě malý, nevýznamný hovor. Jeho účelem je odstranit mezi lidmi bariéry a nervozitu. Užívat je začali američtí manažeři a brzy se small talk stal samozřejmostí na celém světě. Užívá se zejména při obchodních setkáních nebo firemních večírcích.

V Anglii lidé používají small talk i při konverzaci mezi přáteli i neznámými lidmi. Nejčastěji používají věty typu „Are you all right?“ Tedy „Jsi v pořádku?“ Tato zdánlivě starostlivá otázka ale ve skutečnosti znamená něco jako „Ahoj,“ nebo „Nazdar“. Ve skutečnosti angličana nezajímá, jak se máte nebo jestli v pořádku opravdu jste. Chtějí jen slyšet „Ano“.

Nejčastější chyby při „povídání o ničem“

Největší chybou při small talku je bavit se s cizími lidmi o osobních problémech týkajících se rodiny, vztahů, zdraví nebo dokonce mzdy. Chybou je také mluvit jen o sobě nebo pojmout konverzaci jako monolog.

Jak zvládnout small talk

Komunikace by měla být neutrální, máte-li vyhraněné názory, nechejte si je raději pro sebe. Právě názorová odlišnost může vzbudit antipatie, které pak mohou zabránit např. v uzavření dobrého obchodu.

Dobrými konverzačními tématy je počasí, životní prostředí nebo město, ve kterém žijete. Osobní témata probírejte jen okrajově. Snažte se být klidný i ve chvílích, kdy s něčím nesouhlasíte, držte své emoce na uzdě. Toužíte-li uspět u člověka vysoko postaveného, nevtírejte, netlačte na pilu. Zdvořilý buďte ale nejen na manažery a ředitele velkých firem, ale i na sekretářky a ostatní zaměstnance.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies