Sluneční brýle a jejich historie

Jestli si myslíte, že sluneční brýle jsou produktem moderní doby, jste na omylu. První tmavé sklíčko použil už římský císař Nero, když jej oslňovalo slunce. Brýle byly dlouho považovány za šerednou zdravotní pomůcku a tmavým sklům dlouho nikdo nevěřil.
Ženská tvář se slunečními brýlemi

Sluneční brýle a jejich předchůdci

Už římský císař Nero se díval na zápasy přes sklo smaragdu, aby mu světlo nepodráždilo zrak. Světlo vadilo i Eskymákům, když se odráželo od sněhu do jejich zraku. Jako ochanu vymysleli proříznutý kousek kůže s otvory. Číňané a někteří soudci nosili tenké destičky z šedého křemene. Ani ne tak kvůli ochraně jako proto, že chtěli působit tajemně.

První moderní sluneční brýle

První tmavé čočky navrhnul v polovině 18. století James Ayscough. Málokdo tehdy věřil, že tmavá skla chrání zrak. Brýle vůbec byly považovány za šerednou zdravotní pomůcku. Teprve ve 20. letech 20. století se stalo nošení brýlí módní záležitostí.


Klasické tmavé sluneční brýle vymyslel Američan Sam Foster. Napadlo ho, že pomocí tmavých skel se lidé konečně budou moci dívat do slunce. Prodej jeho brýlí brzy odstartoval davové šílenství a neobešly se bez nich ani celebrity jako např. James Dean. V šedesátých letech se nosily brýle podobné leteckým brýlím amerických pilotů. Brýle se zdraví prospěšněšným UV filtrem se začaly vyrábět až v roce 1937. Jakmile se lidé dozvěděli, že tyto skla chrání zdraví, začali je kupovat ve velkém.

Sluneční brýle dnes

Víte o tom, že tmavé brýle bez UV filtru jsou dokonce zdraví škodlivé? Umožňují totiž proniknout škodlivým slunečním paprskům ještě více než kdybyste brýle neměli žádné. Naproti tomu kvalitní brýle s UV filtrem chrání zrak před poškozením a kůži okolo očí před tvorbou vrásek.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies