Slunce – škodlivé nebo zdraví prospěšné?

O slunění existují mýty, které už dávno neplatí. Jaké jsou správné zásady opalování? Je slunce škodlivé nebo zdraví prospěšné a jak se před slunečními paprsky správně chránit? Čtěte dál a dozvíte se víc.
Lehátko s ručníky na pláži

Je slunce zdravé?

Sluneční paprsky jsou důležité pro zdraví člověka, a to ve velké míře. Slunce dokáže léčit deprese a jiné špatné psychické stavy, prospívá také pokožce a má řadu dalších výhod, které lidskému zdraví prospívají. Na straně druhé však slunce dokáže způsobit velké škody, mezi které patří popáleniny od slunečních paprsků. Nezdravé opalování může vést až k rakovině kůže. Je důležité dodržovat správné zásady opalování.

Opalovací krém pro zdraví

Ke zdravému opalování je nutností mít pokožku natřenou vhodným opalovacím krémem. Je nutné také rozlišit typ vaší pokožky. Typ A – jestliže lehce spálíte a nikdy nehnědnete, vaše pokožka patří mezi velmi citlivé, které se musejí dobře chránit. Používejte opalovací krém s velmi vysokým faktorem (25 – 40). Typ B – lehce se spálíte už během krátkého pobytu na slunci a pokožka hnědne jen trochu. Používejte opalovací krém s vyšším faktorem (15 – 30). Typ C – pokožka se lehce opálí, při slunění nemá sklony k přílišnému rudnutí – používejte opalovací krém s ochranným faktorem středním (10 – 20). Přestože jste typ, který nemá tendence se na slunci spálit, nikdy nepoužívejte opalovací krémy s ochranným faktorem nižším, než je 10, protože takové krémy vaší pokožce neposkytnou téměř žádnou ochranu.

Správné zásady opalování

Obecně platí, že čím více pigmentu máte, tím máte menší skony se vlivem slunění spálit. Správná délka opalování se řídí podle typu pokožky. Zdravá doba na slunění při největším slunci: Typ A: 5 – 10 minut. Typ B: 10 – 20 minut. Typ C: 20 – 40 minut. Jestliže se často opalujete na prudkém slunci více, než je zdrávo, zaděláváte si na problém, který se může a nemusí projevit.

Rakovina kůže

Rakovina kůže je zákeřné onemocnění, které může vlivem nezdravého slunění vzniknout. V raném stádiu je léčitelná, diagnóza však nemusí být přesně stanovena. Vyvarujte se proto tomuto riziku, které může mít nenapravitelné následky.

Dovolená bez újmy

Při výběru opalovacího krému je nutné, aby obsahoval UVA a UVB filtr. Po opalování je také velmi vhodné používat mléka po opalování, jejichž hlavní funkce je regenerace a udržení pružnosti pokožky.

Slunce versus solárium

Pokud se rádi opalujete, nikdy nekombinujte sluneční paprsky s návštěvami solária. Pro pleť má takové zacházení nenapravitelné následky!

 

Barvy, které léčí...

Šperky podle znamení zvěrokruhu

Trendy design notebooků

Co o vás prozradí písmo?

Břišní tance - pro relaxaci a krásné tělo

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies