Slunce není jedinou nástrahou léta

Nenechte si přicházející teplé počasí zkazit. Číhají na vás pyly i hmyz, ale poradíme vám jak si s nástrahami poradit, jak je odhalit a případně alergie či bodnutí léčit. I obyčejné bodnutí může být hodně nepříjemné.
Bílé květy na stromech

Pyly nástrahou léta

Jak odhalit alergii na pyly

Mohou vás pálet oči, budete slzet a nos budete mít jako bambuli. Může vás také škrábat v krku a připravte se na to, že neucítíte chuť toho co jíte, natož nějaké vůně.

Co pyly způsobí

Váš imunitní systém si najednou třeba i ve čtyřiceti poplete nějaký pyl s nebezpečím pro tělo a začne jej likvidovat. Vašemu onemocnění se říká také senná rýma a vyvolat jej mohou pyly kvetoucích stromů, trav a plevelů.

Jak vyzrát na pyly

Při alergii na pyly vám mohou pomoci kapky z lékárny. Z léků na předpis se užívají spreje Livostin, Rhinocort nebo tabletky Dithiaden, Zodac apod. Když o alergii již víte, je lepší nechat si před sezonou nechat píchnout vakcínu nebo brát speciální léky.

Hmyz nástrahou léta

Jak odhalit bodnutí hmyzem

Bodnutí určitě ucítíte. Místo vpichu navíc může otéct a svědět. Je jen na vašem těle, jak se vypořádá s jedem, který vám hmyz vpustí do krve (poznáte to podle toho, jak rychle vám bodanec zmizí).

Co bodnutí hmyzem způsobí

Bodnutí vám zpravidla neublíží, ale riziko existuje při rozškrábání ranky - můžete si do rány zanést infekci. Bodnutí se pak špatně hojí a mohou vám zůstat až jizvy. Jste-li alergičtí na vosí jed, noste s sebou neustále léky!

Jak vyzrát na hmyzí bodnutí

Zůstalo-li v kůži žihadlo, vyndejte ho jehlou nebo vyškrábněte nehtem. Na pinzetu i prsty zapomeňte, do rány by se mohl dostat zbytek jedu z žihadla. Poté místo omyjte a potřete jodisolem na dezinfikování rány (pokud nemáte jodisol, použijte cibuli).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies