Slovník pro rodiče teenagerů

I vy máte doma ratolest, která právě prochází pubertálním věkem? To si jistě užíváte se vším všudy. Máte pocit, že někdy puberťákovi vůbec nerozumíte? Něco vám oznámí svou hatmatilkou, ale vy jaksi nepochytíte význam jeho slov? Jejich řeči je občas těžké porozumět. Třeba vám dnes nějaké jejich oblíbené výrazy přiblížíme.

Mladí lidé sedící vedle sebe

Naše pubertální děti zkrátka mají potřebu se lišit, být jedineční a někdy to dělají opravdu svérázně, možná i afektovaně. Když slyšíte jejich originální hlášky, typu: „To je dobrá roštěnka“, „ Bych toho namachrovanýho borečka nejraději sundal.“ a podobné perly našeho jazyka, nevíte, jestli se máte smát nebo jim uštědřit výchovnou lekci.

Nebyli jsme jiní

Chce to klid, vaše dítě se nijak nevymyká, nepotřebuje návštěvu psychologa ani žádnou jinou pomoc, je v naprostém pořádku. Představte si, co si s nimi užijí učitelé ve škole, ti toho slyší ještě více. Ani ta paní učitelka nebyla v jejich věku jiná. Dospívající děti cítí potřebu být odlišní, hlavně od starší generace, ale také od sebe navzájem. Čím větší blbosti vymýšlí, tím se cítí lépe. Nejde tedy jen o dnešní mladé generace. Mají jedinou smůlu v tom, že jejich výrazy jsou mnohem lépe zachycovány díky SMS zpráv, e-mailům, chatům a sociálním sítím.

Zvláštní výrazové prostředky

Teenageři mísí dohromady několik slangů, jejich rozsah je opravdu obdivuhodný. Dokážou dát dohromady oblast hudby, sportu, filmů, sportů a počítačů. Mají také dar používat zvláštní výrazové prostředky. Velice rádi používají slova s příponami – ačka, - oška a pod. Pak je to dobrá líbačka, pařbička, atmoška, restauračka, bobovačka, lyžovačka, chlastačka a mnoho dalších krásných výrazů. Zdrobněliny jim také nejsou cizí. Velice rádi také přehánějí, pomáhají si tedy výrazy jako, mega, super, giga, hyper.

Nechte je, ať si tím projdou

Nemá žádný smysl snažit se teenagery nějak jazykově usměrnit. Možná se bude snažit před vámi, ale zavře za sebou dveře bytu či pokoje a užije si to o to více. Počkejte, ani se nenadějete a vaše ratolest bude opět mluvit jako rozumný kultivovaný člověk. Srovnání je na místě, pokud používají vulgární výrazy a pokud urážejí ostatní lidi kolem sebe, jinak tomu nechte volný průběh.

Slovník pro vás

Kladné hodnocení – bomba, žrádlo, extra, monstrózní, famózní, gigantický, hustý, cool, božárna, brutální, krutý, pecka

Záporné hodnocení – vopruz, humus, katastrofa, vytvrdlý, nestvůrný

Pěkná slečna – roštěnka, kusanec, makrela, kost, buchta, bábovka, šťáva, dobrá hadice, laskonka, kopretina, číča, hustovětev, materiál

Pěkná kluk – matroš, kusanec, pupen, playboy, řízek, nabíječ, boreček

Ne moc pěkná slečna – XXL, stračena, rašple, mařena, túča, ropucha

Ne příliš chytrý student – vymaštěnec, vošoust, bambus, poleno, řemen, máčo

Pětka – baňa, buňa, kula, fajfka, bomba, petarda, bedna, pecka, buben, plný počet

Vychytávky psaného projevu

Nejen že mluví cizím jazykem, oni jím také píší. Ale teď už vás to nerozhodí. Připravte se, na kousky jako je: jakxepatří, překqapení, wostrey, xicht, wo co go, πsek.

Držíme palce, ať tohle rozverné období vašich huberťáků přežijete bez větší újmy.

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies